EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt hade över 200.000 kronor i skatteskulder hos kronofogden. Foto: TT

Corazza Bildt hade över 200.000 kronor i skatteskulder

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Moderaternas toppnamn i EU-valet, Anna Maria Corazza Bildt, har haft tre ärenden hos Kronofogdemyndigheten under sin tid som parlamentariker. Det handlar om sammanlagt 203.000 kronor i obetald skatt och arbetsgivaravgifter, skulder som nu är betalda.

Den första skatteskulden lämnades till kronofogden för indrivning i december 2010. Kravet var 147.564 kronor. Anna Maria Corazza Bildt betalade skulden strax före jul det året. Skulden handlar bland annat om obetalda arbetsgivaravgifter i Sverige i flera år för en kvinna som är anställd av Corazza Bildt. Kvinnan har varit folkbokförd i Sverige sedan 2007.

Kort efter det första kravet, den 7 januari 2011, registrerades 10.921 kronor i obetalda skatter och avgifter hos kronofogden. Det var den andra skatteskulden som registrerades hos kronofogden. Men Corazza Bildt behövde bara betala avgiften på 600 kronor till kronofogden eftersom hon betalade hela skulden till Skatteverket.

EU-valet 2014

Senaste skulden betalades i somras

Sedan dröjde det drygt två år till nästa indrivningsärende lämnades till kronofogden. Det handlade då om 55.967 kronor i obetald skatt och avgift som skulle drivas in. Den 18 juni 2013 betalade Corazza Bildt skulden. Det är idag sekretess på den skulden hos Kronofogdemyndigheten.

Eftersom det hade gått mer än två år mellan de senaste skulderna och att de betalades snabbt, så sekretessmarkerades den senaste skulden i Kronofogdemyndighetens register. Då syns inte skulden för till exempel kreditupplysningsföretag.

Vill inte bli intervjuad

Anna Maria Corazza Bildt vill inte vara med i en intervju med SVT men dementerar inte sakuppgifterna i ett samtal med oss. Hon ger också en lång förklaring till kraven från kronofogden och att hon inte betalat pengarna till Skatteverket i tid.

I samtalet talar hon om hård arbetsbelastning, eget slarv, bristande kommunikation med en redovisningsbyrå och komplicerade skatteregler. I en skriftlig kommentar skriver hon också:

– Jag har varit oense med skattemyndigheterna vid flera tillfällen, men sedan flera år är allting betalat. Senast kvällstidningarna rotade i mina affärer slutade det med att de skrev att jag betalat för mycket i skatt.

På valbar plats i EU-valet

Anna Maria Corazza Bildt står som tredje namn på Moderaternas lista till parlamentsvalet i EU den 25 maj. Hon står på valbar plats om Moderaterna behåller sina fyra mandat.

Hon blev invald i EU-parlamentet genom personval 2009 och är bland annat ledamot i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd.

Sedan denna artikel publicerats har Anna Maria Corazza Bildt i sms till SVT framfört att kommunikationen med hennes revisor visserligen fungerat bra men att revisionsfirman, som haft fullmakt att betala, inte gjort detta. Något hon själv inte kunde veta. Hon hävdar också att hon överbeskattats av Skatteverket men senare accepterat beslutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet