Därför kom Fi inte in i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Ett tydligare tilltal, mer verkstad och mindre snack. Det menar Ebba Witt-Brattström, en av Feministiskt initiativs grundare, att partiet behöver för att lyckas.

Aldrig tidigare har ett renodlat feministiskt parti varit så nära att komma in i riksdagen. Det saknades ungefär 60.000 röster för Feministiskt initiativ.

– De gjorde ett fantastiskt starkt val. Klart att det hade varit roligt om de hade kommit in, men jag tror att de nu har en chans att lägga om sin politik så att de talar till de många, säger professor Ebba Witt-Brattström.

Läget efter valet 2014

Spretar för mycket

Hon var med och bildade Feministiskt initiativ 2005 men lämnade när Fi blev ett parti. Enligt henne måste Feministiskt initiativ bli bättre på att locka de bredare massorna – som de kvinnliga fattigpensionärerna –  för att lyckas ta sig in i riksdagen.

– De har inte kunnat göra troligt att de är ett feministiskt parti i bemärkelsen att feminism faktiskt betyder social rörelse för jämställdhet mellan män och kvinnor. De har haft en lite krockande och spretig argumentation, säger Ebba Witt-Brattström i SVT:s Agenda.

”Ser inte skogen för alla träd”

Feministiskt initiativ kallar sig för ett intersektionalistiskt parti och har frågor som etnicitet, klass, funktionshinder, sexualitet och trosuppfattningar i fokus. Och det är partiets stora problem, menar Witt-Brattström.

– Om jag skulle vara en pensionär i Gävle som tog mig in på Fi:s hemsida och försökte ta reda på vad det handla om skulle jag behöva gå en kurs i genusvetenskap på universitetet först – och inte ens då skulle jag förstå hur det hänger ihop. Man ser inte skogen för alla träd.

Mer verkstad – mindre snack

Feministiskt initiativ har tagit sin in i 13 kommuner och får nu partibidrag. Och Ebba Witt-Brattström ser positivt på partiets framtid.

– De kommer att kunna skapa ett rakare tilltal på sin hemsida och framför allt fokusera, bedriva lite realpolitik – mer verkstad och mindre snack. Det tycker jag att Sveriges kvinnor är värda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet