Foto: TT

De reser Sverige runt för att jaga personkryss

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det fyra veckor kvar till Europaparlamentsvalet – och runt om i Sverige åker kandidaterna på kampanjer för att jaga röster. Personvalet är viktigare i EU-valet än till riksdagen. Förra gången personröstade sex av tio väljare.

Den 25 maj är det dags för svenskarna att rösta i valet till Europaparlamentet. 20 ledamöter ska röstas fram, och många av kandidaterna reser nu land och rike runt för att jaga röster.

Att ha en personvalskampanj kan bli avgörande om man ska till Bryssel, de som röstar väljer nämligen i hög utsträckning att också personrösta på en kandidat.

Val 2014

Personröster avgörande

Både i valet 2004 och 2009 personröstade 59 procent av väljarna i EU-valet. I det senaste riksdagsvalet personröstade 25 procent av väljarna Och 2009 valdes 13 av 18 kandidater med hjälp av personröster. Två av dem skulle inte kommit in alls utan personrösterna.

– De kryss vi sätter på valsedlarna är mycket viktigare i Europaparlamentsval än i riksdagsval. Sverige är en valkrets och det är färre kandidater att hålla reda på, så det finns en bättre chans för väljarna att informera sig än vad det brukar finnas i vanliga riksdagsval, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han menar också att det i hög utsträckning spelar roll vem man skickar till Bryssel och Strasbourg.

– Forskningen visar att individuella kandidater kan göra väldigt stor skillnad i Bryssel om de är duktiga på att bygga nätverk, duktiga på språk, och på sitt ämnesområde och de frågor man vill driva, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Inte alla partier är positiva

De svenska partierna är delade i hur man ser på personval. Centerpartiet hör till de positiva. SVT möter kandidaten Fredrick Federley då han klappar kossor utanför Falun under ett kampanjmöte.

– Jag tycker personval är bra, för det ger väljarna en möjlighet att inte bara välja ett parti, utan också den företrädare som man tror bäst kan leverera den politik som man vill ge sitt stöd, säger Fredrick Federley (C).

Inom andra partier är man mer skeptiska, till exempel Vänsterpartiet, men kampanjer har man ändå. SVT träffar deras förstanamn Malin Björk då hon träffar pensionärer på en mässa i Örebro.

– Vi i Vänsterpartiet tycker inte att personval är något att eftersträva. Vi vill gå till val på vårt partis politik. Det är bättre att man koncentrerar sig på politiken och det program man förhoppningsvis ska få genomföra, säger Malin Björk (V).

Fler väntas rösta

Intresset bland väljarna för att rösta ser i alla fall ut att vara på uppåtgående. Enligt en Sifoundersökning gjord åt Europaportalen säger två av tre att de vill rösta i EU-valet. Sifo förutspår utifrån det att valdeltagandet kan hamna på 50,5 procent, mot 45,5 procent förra valet.

Men frågan är hur många som kommer att nås av kampanjerna – Henrik Ekengren Oscarsson tycker inte att mediernas intresse är på topp.

– Det är inte alls lika många opinionsmätningar den här gången. Inga alls under mars och april faktiskt, förra valet hade vi 20 stycken, säger han.

– Det är inte så mycket bevakning av kampanjerna heller, så många av kandidaterna som ställer upp i Europaparlamentsvalet kommer vara väldigt okända för väljarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet