Margit Silberstein Foto: SVT

Kommentar: Den fria rörligheten är skiljelinjen

Uppdaterad
Publicerad

I EU-valet kan Stefan Löfven tona fram som den socialdemokrat många längtar efter att han ska vara. Löfven talar om fackliga rättigheter utan att darra på manschetten och utan att ängsligt snegla på storstadsväljarna i mitten.

Kanske hade det med tiden på dygnet att göra, men debatten mellan de två huvudmotståndarna var ovanligt lugn, åt det vänliga hållet. Det verkade nästan som om de lyssnade på varandra, vilket inte är en självklarhet i politiska debatter.

Men skiljelinjen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är skarp när det handlar om den fria rörligheten för EU:s medborgare. Stefan Löfven kräver att facket ska kunna förhandla fram samma villkor för utländska arbetstagare som för dem som redan finns i Sverige. Fredrik Reinfeldt nöjer sig med att arbetstagare från andra länder får kollektivavtalets minimilön. Här står striden.

EU-valet 2014

Löfven säger att Reinfeldts politik leder till dumpade löner och A- och B-lag. Reinfeldt talar om Löfvens protektionism. Han antydde till och med att den blåser åt samma håll som de protektionistiska vindar i Europa som fört med sig högerextremism och rasism.

Eniga om krishantering

Utöver den fria rörligheten och frågan om hur mycket alkohol man ska få ta med sig in i Sverige var motsättningarna ganska små. De två partiledarna framstod också som eniga kring EU:s hantering av den ekonomiska krisen.

På det området verkar Stefan Löfvenbefinna sig i en annan värld än Socialdemokraternas toppkandidat Marita Ulvskog. När hon debatterar med Moderaternas första namn, Gunnar Hökmark, ryker stickor och strån. Ulvskog har röstat emot partilinjen i EU-parlamentet och förespråkat en annan, mera expansiv, ekonomisk politik än den som förts.

Partipiskan i EU-parlamentet viner inte lika hårt som i den svenska riksdagen. Personvalet har större betydelse och väger tyngre i valet till EU-parlamentet än i riksdagsvalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet