”Den resande ministern” tar farväl

Uppdaterad
Publicerad

Världen har blivit en farligare plats under hans tid som utrikesminister. Det konstaterar Carl Bildt som nu lämnar politiken. Vad han ska göra härnäst är höljt i dunkel.

På fredag avgår alliansregeringen och mycket talar för att utrikesminister Carl Bildt då lämnar politiken. Med omkring 400 officiella resor under sin ämbetsperiod kallas han ibland för ”den resande ministern”. En kontoroversiell person, beundrad av många men även kritiserad.

Politik via Twitter

Socialdemokraten Pierre Schori ifrågasätter Bildts sätt att bedriva svensk utrikespolitik via sociala medier som Twitter. Riksdagsledamoten Sofia Arkelsten är däremot full av beundran inför sin 65-årige partikollega:

– Det är roligt att se någon som verkligen brinner för sitt uppdrag på det sättet.

Journalisten Björn Häger menar att Carl Bildt är den mest svårintervjuade politikern av alla:

– Om han får en fråga som han tycker är obekväm så drar han sig inte för att lägga krokben för journalisten och märka ord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.