Malin Björk säger att EU-valet är ett val mellan höger och vänster. Foto: TT

”Det blåser en stark högervind i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Malin Björk är Vänsterpartiets toppnamn inför EU-valet. Med Vänsterpartiets enda mandat i parlamentet utgör hon ett ordentligt hot mot partiets nuvarande parlamentariker Mikael Gustafsson. Men att hon petade ner Gustafsson har inte skapat dålig stämning intygar hon.

Vid kongressen i januari i så petades Vänsterpartiets EU-parlamentariker Mikael Gustafsson ned ett snäpp på partiets lista. Ett viktigt beslut då partiet för närvarande bara har ett mandat.

Från plats nio ända upp i topp klättrade Malin Björk.

Toppkandidaterna

– Man ville ha in en kvinna och en feminist. Så det handlade inte om honom överhuvudtaget.

Vi hoppas att vi kommer in båda två, att sikta på två till tre mandat känns inte orimligt, säger hon.

”Stora klyftor i Europa”

Malin Björk är alltså nykomling i topp på Vänsterpartiets EU-lista. Men hon är knappast någon nykomling i EU-parlamentet där hon jobbat som politisk rådgivare med fokus på jämställdhetsutskottet för Vänsterpartiet sedan 2009.

– Det blir stor skillnad att gå från kulisserna till att ha en förtroendepost. Framför allt vill jag försöka sätta stopp för den högerekonomiska politik som nu förs och som har skapat stora klyftor i Europa.

Feminismen kommer att bli en av hennes hjärtefrågor om hon kommer in i EU-parlamentet. Hon ser det som ett stort misslyckande att parlamentet röstat emot två rapporter, dels den årliga jämställdhetsrapporten och dels en rapport om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

– Rapporterna handlade bland annat handlade om aborträtt och ungas rätt till sexualundervisning. Det var två viktiga omröstningar som vi förlorade.

– Vi ser en ökad högerkonservativ vind i Europa som vi måste vara starka med att mota ut. Vi måste ta tillbaka kvinnors rätt till sina kroppar.

Mer medel till kvinnojourer

Men på samma område tycker hon att hon haft sina största framgångar under mandatperioden.

– Vi har varit väldigt framgångsrika i feministiska frågor. Vi har fått frågan om våld mot kvinnor att komma upp på dagordningen och parlamentet antog rapporten som definierar våld mot kvinnor som ett politiskt problem och åtgärder som till exempel mer medel till kvinnojourer antogs. 

Att betona skillnaderna mellan höger och vänster ser hon som avgörande inför EU-valet.

– Det här är ett höger eller vänster-val. Vill man ha ett samhälle där storföretag och banker sätts främst och där klyftorna ökar? Eller vill man ha ett samhälle där man sätter människor och välfärden främst? De som vill ha schyssta avtal och solidaritet ska rösta på oss.

Läs mer om vad Malin Björk vill på hennes sida i Kandidatguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet