Reinfeldt och Löfven senast de möttes – i SVT:s partiledardebatt hösten 2013. Foto: TT

Reinfeldt mot Löfven: ”Det kan bli tuffa tag”

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens debatt i Agenda mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven är mycket viktig för båda partiledarna. Det är en kamp om vem som kan vinna mest förtroende, säger experterna.

Det blir första gången i år som de båda statsministerkandidaterna möts. Det är en febrig stämning och opinionsmätningarna visar ett tydligt övertag för de rödgröna partierna mot alliansen, även om alliansen knappade in i den senaste mätningen.

Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, menar att kvällens debatt är oerhört viktig, för den visar väljarna att nu har valrörelsen dragit igång.

Val 2014

– Valrörelsen börjar redan nu, eftersom det är supervalår i år med EU–valet redan i maj. Annars brukar valrörelsen dra igång i samband med att partierna lägger sina vårbudgetar, säger hon.

– Reinfeldt och Löfven kommer att vara valrörelsens huvudpersoner vare sig de vill eller ej. Det handlar om vem som är bäst skickad att leda landet och ta hand om statens ekonomi, konstaterar Jenny Madestam.

Statsvetaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet och SOM–institutet, säger att det kan bli hårda och tuffa tag i Agenda eftersom det är många politiskt intresserade som tittar.

– I vanliga fall riskerar ett alltför högt tonläge att stöta bort dem som inte är särskilt intresserade av politik, eftersom de tycker att politikerna bara grälar, säger han.

”Reinfeldt vill nog prata ekonomi”

Henrik Oscarsson tror att Fredrik Reinfeldt gärna vill att kvällens debatt i kommer att handla om ekonomi – en fråga där regeringen fortfarande har större förtroende än oppositionen. Stefan Löfven å sin sida vill nog gärna uppehålla sig kring frågor om arbetsmarknad och välfärd, tror han.

Även Jenny Madestam tror att Reinfeldt gärna vill prata ekonomi:

– Han vill nog helst prata om statens finanser och allt som tyder på att han har varit en skicklig regeringschef som har hållit ihop regeringen och hållit finanserna vid god vigör. Jag tror också han vill prata om vad som är det rödgröna regeringsalternativet, säger hon.

”Löfven tar nog gärna upp skolan”

Hon tror att Stefan Löfven gärna vill ta upp skolfrågan i kvällens debatt.

– Där har han ju esset i rockärmen efter alliansens ”kappvändningar” på senare tid. Det kan han reta Reinfeldt med. Väljarna ser Socialdemokraterna som starkare än Moderaterna när det gäller skola och utbildning. Kanske Löfven också vill ta upp att två borgerliga partier riskerar att trilla ur riksdagen efter valet, säger hon.

”Inte så konstigt med likheter”

Skolpolitiken kom åter i hetluften i veckan när regeringen lade ett förslag om mindre klasser i lågstadiet, som liknade Socialdemokraternas förslag, och dessutom drog tillbaka sitt förslag om att sänka studiebidraget.

Vad tänker Henrik Oscarsson om det?

– Vändningen om studiebidraget var kanske ett sätt att visa att man är lyhörd för opinionen. Likheterna med Socialdemokraternas skolpolitik är egentligen inte så konstig, det är en regerings privilegium att sno idéer från oppositionen. Men väljarna kanske upplever att det inte är så stora skillnader och vem man ska rösta på blir då återigen en förtroendefråga, konstaterar han.

Ett halvår till riksdagsvalet

Det är precis ett halvår till riksdagsvalet i september och opinionsmätningarna pekar på ett fortsatt övertag för de rödgröna gentemot regeringsalliansen. För Fredrik Reinfeldt gäller det nu att mobilisera väljare, framhåller Henrik Oscarsson:

– Det behövs en mobiliseringskamp för att minska gapet mellan blocken. För alliansen handlar det inte så mycket om att stjäla S-väljare som att få igång de allmänt borgerliga väljare som man annars riskerar att tappa till soffan. Det får inte smyga in en känsla av att loppet är kört, säger han.

Finns det en sådan rädsla just nu?

– Det är svårt att bedöma, men den typen av känslor är väldigt viktiga i det här läget. Man måste ingjuta mod både bland väljarna och det egna fotfolket, få dem att ta till sig de viktiga argumenten och göra det lilla extra.

Jenny Madestam menar att det enda alliansen egentligen kan göra för att försöka vända opinionen är att hålla fast vid sin egen politiska linje och formulera en vision om Sverige nu och i framtiden.

– Det bör de göra i stället för att reagera på vad motståndaren gör. De måste försöka lyfta sig från att blir febriga och göra mindre genomtänkta utspel till att hålla en klar linje, säger hon.

Osäkerhet om rödgrön regering

Vad skulle kunna minska övertaget för de rödgröna?

– Frågan är om det finns några rödgröna! Alla vet att Stefan Löfven blir statsminister vid en rödgrön valseger men så mycket mer vet man inte. Det är lite stökigt och rörigt i regeringsfrågan, säger Henrik Oscarsson.

Osäkerhet om hur en rödgrön regering kan se ut skulle alltså kunna påverka väljarna?

– Ja och mellan de två stora partierna, S och M, är det en kamp om vem som vinner mest förtroende. Det handlar om att agera statsmannamässigt. Väljarna måste kunna tänka sig Stefan Löfven som statsminister, säger han.

Jenny Madestam framhåller att den stora risken för de rödgröna är att de lutar sig tillbaka och underskattar motståndaren. Även hon menar att oklarheten om de rödgrönas regeringsalternativ kan bli negativ för dem.

– Ju närmare valet kommer desto mer kommer den frågan att komma upp, säger hon.

Regeringsduglighten lyfter också hon fram som en väldigt viktig fråga i debatten.

– Vem som kan ingjuta mest förtroende, se till att landet har stabila finanser och som kan hålla Sverigedemokraterna stången – det tror jag debatten generellt kommer att handla om, säger Jenny Madestam.

Oscarsson: Mer regionalpolitik

Vad skulle Henrik Oscarsson helst själv vilja se Reinfeldt och Löfven debattera om?

– Regionalpolitik! Det hör man väldigt sällan just Moderaterna och Socialdemokraterna prata om. Vad ska vi göra åt avfolkning och samhällsservice i de delar av landet som ligger utanför storstäderna? Vi har sett att S och M fokuserar på storstadsväljarna, men allas röster väger lika mycket och det bor betydligt fler utanför storstäderna än i dem.

Madestam: Mer om utförskap

Jenny Madestam skulle önska att de båda partiledarna vågar prata om utanförskap och integration.

– Delar av befolkningen upplever att de befinner sig långt från etablissemanget och att politiken inte är relevant för dem. Jämställdhetsfrågan har inte heller varit uppe i debatten på länge. Det är en utmaning för partierna att bli attraktiva för kvinnor.

Hon instämmer med Henrik Oscarsson i att regionalpolitiken verkar ha hamnat utanför de stora partiernas fokus.

– Det gäller för övrigt många grupper som man tappar bort. Partiledarna måste visa att de här frågorna är viktiga. Men de vet ju vad väljarna normalt röstar utifrån – det är frågor om utbildning, skola, vård och ekonomi, säger Jenny Madestam.

Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven möts i en debatt i Agenda söndag den 16 mars kl 21.15 i SVT2. Se programmet här och i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet