Gandhi, Mandela och Palme inspirerar flest EU-kandidater. Foto: TT

Döda män populäraste politiska förebilderna

Uppdaterad
Publicerad

Män, män, män. De flesta av dem döda. Så såg det ut när kandidaterna i EU-valet svarade på vilka personer som är deras politiska förebilder.

Av de 186 kandidater som svarat på frågan ”Vem är din politiska förebild?” i SVT:s valkompass har knappt 70 procent, (129 personer),  uppgett en manlig sådan. 26 procent (49 personer) har listat en kvinnlig förebild medan 4 procent uppger att inspirationen kommer från båda könen.

Lina Thomsgård, krönikör och grundare av Rättviseförmedlingen blir inte förvånad över att så många av parlamentarikerna nämner män som förebilder.

EU-valet 2014

– Vi har allihop, oavsett kön, fått lära oss att se upp till män. Är du inte medveten om det så anstränger du dig nog inte nämnvärt för att hitta alternativ eftersom du inte tänker att de finns. Oavsett hur banbrytande och omvälvande saker folk gjort, verkar vi ha svårt att leta reda på dem.

Gandhi, Palme och Ohlsson

Allra populärast bland parlamentarikerna är den sydafrikanska frihetshjälten Nelson Mandela. Han är favorit bland både män och kvinnor och återfinns över hela vänster-högerskalan. Han följs av bland andra Olof Palme, Mahatma Gandhi och Martin Luther King. Medan den populäraste kvinnliga förebilden är FP-politikern Birgitta Ohlsson.

Det finns en tendens att de män som toppar listan är döda, medan kvinnorna är nu levande och aktiva politiker. Vad kan det bero det på?

– Att kvinnorna skrivits ut ur historien, om de någonsin fått vara med. De historieböcker vi läser i skolan namnger 62 kvinnor och 930 män, sånt präglar vår syn på förebilder och vem som bör göra vad. Det är förhoppningsvis en förändring på gång där, vilket de nu levande namnen vittnar om, säger Lina Thomsgård.

Lina Thomsgård valdes själv som förebild av en av EU-parlamentarikerna.

Hur känns det att vara en politisk förebild?

– Det känns extra flott eftersom jag ju inte är politiker. Men jag vill gärna ha med mig en sisådär 92 andra kvinnor, sedan är jag nöjd!

Manliga favoritartister

Män dominerar även när EU-politikerna väljer sina favoritartister. 68 procent av de som svarat listar manliga artister, 17 procent kvinnliga artister och 15 procent uppger att de har favoriter bland båda könen.

Bob Marley, död sedan 1981, toppar listan följd av Bruce Springsteen, Abba och Bob Dylan. En kvinnlig artist slår sig in på tio-i-topp-listan, Laleh. 

Siffrorna baseras på de kandidater som hade svarat på enkäten den 28/4.

Fakta

Populäraste förebilderna:

Nelson Mandela 17 personer

Olof Palme 10 personer

Mahatma Gandhi 10 personer

Alf Svensson 6 personer

Birgitta Ohlsson 6 personer

Martin Luther King 6 personer

Margaret Thatcher 5 personer

Torbjörn Fälldin 4 personer

Hillary Clinton 3 personer

CH Hermansson 3 personer

Marit Paulsen 3 personer

Aung San Sui Kyi 3 personer

Gudrun Schyman 3 personer

Karin Söder 3 personer

Populära förebilder per parti:

S: Olof Palme och Anna Lindh

M: Carl Bildt och Anders Borg

C: Torbjörn Fälldin och Karin Söder

V: C.H Hermansson, Palme och Nelson Mandela

FP: Birgitta Ohlsson och Nelson Mandela

KD: Alf Svensson

MP: Mahatma Gandhi, Nelson Mandela och Maria Wetterstrand

SD : Jimmie Åkesson

PP: Snowden, Olof Palme och Mahatma Gandhi

Fi: Gudrun Schyman och Nelson Mandela

Populäraste artisterna

Bob Marley

Bruce Springsteen

Abba

Bob Dylan

Depeche Mode

Laleh

Leonard Cohen

Mando Diao

Beatles

Andrea Bocelli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet