Hetsig duell om vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en hård duell om vinsterna i välfärden mellan Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (FP) i söndagens Agenda. Mer resurser till skolan skulle frigöras om vinsterna försvann, menade Vänsterpartiets partiledare.

Vänsterpartiet vill ha ett förbud mot vinster i välfärden medan Folkpartiet och regeringen anser att privata företag som driver skolor ska få gå med vinst så vida det inte handlar om kortsiktiga riskkapitalister.

Jonas Sjöstedt anser att pengar skulle frigöras om vinsterna förbjöds.

Val 2014

– Väldigt mycket pengar som i dag blir vinster skulle gå till lärare, speciallärare och fortbildning. Det skulle också innebära att marknadstänkandet som bryter upp skolan skulle ersätts med att man lägger skolor där de behövs, sade han i Agenda.

– Vi skulle få en mer jämlik och rättvis skola.

Jonas Sjöstedt upprördes över de stora vinsterna hos bland annat Academedia, den största skolkoncnernen.

– De har färre lärare som har sämre behörighet och lägre lön, sade han.

Framför allt sparar friskolorna på speciallärare, enligt vänsterledaren.

– Det är de lärare som ska ta sig tid med elever som har problem.

Elevernas frihet

För FP-ledaren handlar det framför allt om föräldrarnas och elevernas frihet att välja skola. Han berättade hur det var när han började som skolpolitiker på kommunal nivå.

– Vi satt och ritade ringar och sade att ”de som bor i det här området ska gå i den här skolan. De som bor i det där området, de ska gå i den där skolan”.

– Det spelade ingen roll vad föräldrarna ville. Det spelade ingen roll ifall barnen trivdes eller inte, sade Jan Björklund.

Enligt Björklund är det det som Vänsterpartiet vill gå tillbaka till.

– Om man avskaffar valfriheten och friskolor som aktiebolag – då blir det så, sade Björklund.

Enligt FP-ledaren är det där den ideologiska skiljelinjen går.

– Jag tycker föräldrar är myndiga personer som kan fatta den här typen av beslut. Andra vill att det är politiker och byråkrater som ska bestämma.

Lita på skolan i närområdet

Vänsterledaren anser att det viktigaste är att föräldrar och elever ska kunna lita på att skolan i närområdet är en bra skola. Han nämnde den finska skolan, som ofta tas fram som ett föredöme. Där är det så, menade han.

– Där börjar man i den närmsta skolan. Där finns inget vinstuttag, sade han och nämnde även Norge där man hade ett system med vinstuttag i skolföretag som sedan avskaffades.

Enligt Jonas Sjöstedt är Sverige numera unikt i världen. Det har skapats ett system där pengar kan tas från skolan, pengar som sedan hamnar i skatteparadis, hävdade han.

Överens på en punkt

I den här frågan är Jan Björklund överens med Jonas Sjöstedt på en punkt. Båda två vill ha bort riskkapitalisterna från skolan.

– De platsar inte där eftersom de är för kortsiktiga, sade Björklund.

Däremot anser Björklund att man inte blir många friskolor om de bara får gå med förlust, vilket han menar är Vänsterpartiets ståndpunkt. Det är inte så många som skulle vara intresserade då, hävdade FP-ledaren.

– När man startar en skola tar man en risk. Man måste köpa eller hyra en byggnad. Man ska anställa lärare. Om man inte får tillräckligt med elever går det ju inte ihop, sade han.

Enligt Björklund skulle väldigt få vilja starta skolor om de inte får ersättning för den risk de tar.

Oklart om ultimatum till Löfven

Vänsterpartiet har ställt ett vinstförbud som ett krav för att ingå i en regering tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Frågan är om kravet gäller vid en budgetförhandling där Stefan Löfven är statsminister.

– Oavsett vilken situation vi befinner oss i kommer vi att driva frågan lika hårt. Vi vill genomföra det här under nästa mandatperiod oavsett om vi sitter i regeringen eller inte, sade Jonas Sjöstedt.

Vänsterledaren vill dock inte säga om kravet är ett ultimatum i eventuella budgetförhandlingar med Stefan Löfven. Det närmaste ett besked vi fick från Jonas Sjöstedt i frågan var detta:

– Skulle de säga att de fortsätter som förut – då kan vi inte komma överens om en budget.

Får klappa igen

För FP-ledaren framstod dock Jonas Sjöstedts ord som tydliga.

– Det är ett väldigt viktigt besked. Får Sverige en röd-grön regering – även om Sjöstedt inte sitter med i regeringen – är det uppenbart att skolor där det går 160.000 elever kommer att få klappa igen, sade Jan Björklund.

– Det kan vara en verklighet om några veckor.

Se hela debatten här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet