Hollandes Frankrike pressas av Merkels Tyskland och övriga EU. Foto: TT

EU:s krav på Frankrike: Minska statsskulden

Publicerad

Den franska statsskulden är på nästan 2000 miljarder euro. En alldeles för hög siffra enligt EU:s stabilitetspakt.

Enligt EU:s stabilitetspakt borde statsskulden vara högst tre procent av BNP, men nyligen tvingades den franska socialistregeringen konstatera att man misslyckats med att nå sitt delmål för året på 4,1 procent utan ligger fortfarande på 4,3 procent.

En av anledningarna, förutom dåliga tillväxtsiffror är kommunernas svårigheter att minska sin skuldsättning.

EU-valet 2014

– Vi befinner oss närmare medborgarna och är tvungna att ge service, bygga dagis med mera och då blir lån nödvändiga när man inte har råd under dåliga tider, säger Anne Eugénie Faure, socialistisk lokalpolitiker i Pariskommunen Levallois till SVT.

”Många blundar”

Levallois är borgerligt styrt, tillika den mest skuldsatta av Frankrikes större kommuner. Både socialistpartiet och högeroppositionen som kritiserat denna skuldsättning förlorade i lokalvalet nyligen mot den sittande borgmästaren.

– Problemet är att många blundar för kommunens ekonomiska situation. Utifrån verkar ju allt vara frid och fröjd, säger Arnaud de Courson som drivit frågan om stadens skuldsättning hårt i valrörelsen, men alltså förlorat.

EU:s tryck kvarstår

Efter valförlusten för regeringspartiet socialisterna i lokalvalen nyligen begav sig Frankrikes nye budgetminister genast till Tyskland för att lugna sina europartners. Man lovade att fortsätta med att försöka få ned statskulden.

Men trycket från EU på Frankrike kvarstår och hela euroekonomin kan skadas, menar kritikerna. Frågan är om man kommer att lyckas få ned statsskulden.

– Det blir svårt att nå de tre procenten, svarar lokalpolitikern Anne Eugénie Faure, medlem i regeringspartiet socialisterna.

– Det kommer krävas omförhandlingar eller uppskov, menar hon.

Vissa hävdar att ytterligare press nedåt när det gäller statsskulden kan vara fatalt för det franska behovet av tillväxt.

Skulle det rentav kunna vara skadligt att hålla sig till treprocentsmålet?

– Vi måste i alla fall försöka, svarar Anne Eugénie Faure.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet