”EU ska inte bestämma om föräldraledigheten”

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Hökmark, Moderaternas toppkandidat till Europa-parlamentet, röstade emot förlängd mammaledighet i EU som skulle underlätta för kvinnor att kombinera jobb och barn. Trots att Moderaterna i sin valplattform vill få ut fler europeiska kvinnor i arbetslivet.

– Det är inte EU som ska bestämma om föräldraledighet – det ska Sveriges riksdag göra, säger Hökmark.

40 procent av EU:s kvinnor arbetar inte trots att de är mer välutbildade än. Moderaterna skriver i sin valplattform att det är viktigt att få ut fler kvinnor i arbetslivet genom att förbättra möjligheterna att kombinera arbete och barn. Men Gunnar Hökmark (M) röstade emot att EU ska få bestämma över mammaledigheten.

–Jag vill inte att Bryssel ska bestämma över hur svenska föräldrar utformar sin föräldraledighet, det ska Sveriges riksdag göra, säger han i SVT:s Toppkandidaterna där EU-kandidaterna frågas ut.

Toppkandidaterna

”Ska inte kompromissa med jämställdheten”

Redan i dag har EU minimiregler om att mamman ska få vara hemma två veckor i samband med förlossningen. En förlängd EU-stadgad föräldraledighet, skulle kunna betyda mycket för kvinnor i länder där barnafödandet är lågt och det är stora svårigheter att kombinera yrkeslivet med barn. Men Gunnar Hökmark anser inte att Sverige ska behöva kompromissa med den föräldraledighet vi har här. Han trycker på att skola, socialpolitik och föräldraledighet är medlemsländerna eget ansvar att bestämma över.

– EU är ingen överstat. Man skulle bygga ut detaljerna mycket mer, man skulle bestämma ersättningsnivåer och vilken längd. Vi i Sverige ska bestämma hur vi använder svenska skattebetalares pengar, säger Gunnar Hökmark.

Men det gäller ju bara minimiregler i EU, Sverige kan ju ha mycket generösare regler. Kan du inte hjälpa kvinnor i länder där de har svårt att kombinera barn och arbete?

– Jo, men det handlar om att vi ska ha den bästa lagstiftningen för föräldrar i Sverige. Det blir inte bättre av att vi i Sverige får en lagstiftning som är en kompromiss med övriga Europa. Vi har kommit långt när det gäller jämställdheten i Sverige, vi ska inte kompromissa vår jämställdhet med andra länder som har andra värderingar, säger Gunnar Hökmark.

Pressades om klimatet

Gunnar Hökmark pressades också om klimatet och att han röstade emot bindande mål för alla medlemsländer för förnyelsebar energi. Han menade att man inte bör dela upp på detaljmål utan satsa på ett övergripande mål att minska utsläppen med 40 procent.

Hökmark sa också i Toppkandidaterna att han är entusiastisk över EU och oroas över att Storbritanniens regeringsparti Tories, som är ett systerparti till Moderaterna, är så pass kritiska till EU.

”Lönedumpning är skämselpropaganda”

Utfrågningen avslutades med en av Hökmarks hjärtefrågor, fri rörlighet i Europa och arbetsrätt. Programledarna pressade honom på varför utländska arbetare bara ska ha rätt till kollektivavtalets minimilön. Hökmark menade att kritiken som kommer från bland annat Socialdemokraterna om att lönerna riskerar att dumpas är skrämselpropaganda.

– I grunden har de samma löner, utstationeringsdirektivet säger att arbetare som är utstationerade i andra länder ska ha samma förmåner som värdlandet. Det är samma lägstalön som de svenska arbetarna har, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet