Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade vallöftet om traineejobb vid en pressträff på äldreboendet Brommagården i Bromma. Foto: TT

Facklig kritik mot S viktigaste vallöfte

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill satsa fyra och en halv miljard på traineejobb för unga. 32.000 arbetslösa ska få jobb inom äldreomsorgen, sjukvården och på fritids. Men nu riktar facken skarp kritik mot Socialdemokraternas viktigaste vallöfte.

Socialdemokraterna går till val på 90-dagars garanti för unga arbetslösa som lovas utbildning, praktik eller jobb inom tre månader.

För att uppfylla löftet vill partiet att staten finansierar 32.000 traineejobb för unga under 25 år. Det handlar om 20.000 jobb inom äldreomsorgen, 7.000 på fritids och 5.000 jobb inom sjukvården. Totalt kostar satsningen fyra och en halv miljard.

Bemöts av kritik

Men nu riktar flera fackförbund kritik mot löftet.

– Man kan inte använda sjukvården som en arbetsmarknadsregulator, det är inte det vården är till för utan det är en kunskapsbaserad bransch, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Lärarförbundets Eva-Lis Sirén pekar på att det som behövs på fritids är fler utbildade lärare.

– Man riskerar man att lämpa över ansvaret på en verksamhet som redan i dag går på knäna, säger hon.

Får inga extra resurser

Den som får ett traineejobb får en lön på drygt 13.000 kronor i månaden och jobbar då 75 procent. Resten av tiden är vigd för studier på yrkesvux. Men arbetsgivaren får inga extra resurser för att handleda praktikanterna.

– Vill man att det här förslaget ska överleva så måste man tillföra resurser för handledning, både för de skolledare som hanterar det här organisatoriskt och för lärarna på fritids. Det är nödvändigt om det här inte bara ska bli en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, säger Eva-Lis Sirén.

Måste finnas stöd för handledare

Fackförbundet Kommunal är positivt till förslaget, men även de kräver mer resurser till handledning.

– Det hade varit önskvärt när man delade upp hur det här skulle subventioneras att man pekade på det här med handledning. Och vi kommer inte att släppa igenom ett enda lokalt avtal utan att det är garanterat att det finns handledarstöd, säger ordföranden Annelie Nordström.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson menar att satsningen snarare kommer att underlätta för personalen.

– De här ungdomarna kommer att arbeta, ha en anställning och utföra riktiga arbetsuppgifter. På så sätt får personalen som är där i dag större möjligheter att utföra ett bra jobb, säger hon.

”Ungdomar fått fortsatt arbete”

Fritidshem och äldreboenden kan säga nej till en praktikant som inte passar för jobbet men för den unga är det svårare att säga nej till en erbjuden plats.

– Då blir man avstängd från den ersättning man har precis som när man blir erbjuden ett jobb, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna hoppas att arbetsgivaren ska vilja anställa praktikanten efter det första, statligt finansierade första året.

– Det vi har sett i socialdemokratiska kommuner som prövat en liknande modell är att ungdomarna fått fortsatt arbete och kunnat utbilda sig. Vi ser att det kommer stora pensionsavgångar, inte minst inom äldreomsorgen så det här är även att sätt att lösa den generationsväxlingen, säger Andersson.

FAKTA: Socialdemokraternas traineejobb

  • Traineejobben riktar sig till unga som har en gymnasieutbildning och är under 25 år.
  • De får 75 procent av kollektivavtalens yrkesintroduktionslöner och studerar på yrkesvux på 25 procent, totalt kostar det statskassan 140.000 kronor per praktikant.
  • Det är Arbetsförmedlingen som ska förmedla platserna som kräver ett anställningskontrakt mellan arbetsgivare och praktikant.
  • Traineejobben bygger på de yrkesintroduktionsavtal som facken redan har förhandlat fram centralt med arbetsgivarna men det krävs även lokala avtal.
  • Utöver traineejobben vill Socialdemokraterna införa så kallade extratjänster inom välfärden. Det handlar om sysselsättning för de som i dag är inom Fas 3. Bland annat vill man satsa 400 miljoner om året på 6000 extratjänster i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.