Foto: TT

Fakta: Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven är IF Metall-ordföranden som mitt i en mandatperiod slängdes in som Socialdemokraternas partiledare 2012 efter Håkan Juholt korta sejour. Efter valet 2014 valdes han till statsminister för en minoritetsregering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Stefan Löfven är utbildad svetsare och inledde i början av 80-talet sin fackliga karriär i Svenska Metallindustriarbetareförbundet (Metall), som senare blev IF Metall där han blev ordförande 2006.

Innan Löfven blev ordförande för IF Metall har han haft en rad fackliga uppdrag, bland annat förhandlingsombudsman, internationell sekreterare och biträdande förbundsordförande.

Stefan Löfven har aldrig suttit i en regering, vilket betraktats som en nackdel och flitigt använts som vapen mot honom i valrörelsen.

Han föddes i Stockholm men adopterades när han bara var tio månader och växte upp i Ådalen.

  • Taxerad inkomst 2013: 1.397.200 kronor
  • Har betalat tv-licens:  Ja

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.