FI till Bryssel – hoppas på riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt Initiativ gjorde ett succéval och tog sig för första gången in i Europaparlamentet. Partiet får 5,3 procent av rösterna.

Feministiskt Initiativ lyckades ta sig till Bryssel, och Gudrun Schyman är säker på sin sak.

– Vi kommer in i riksdagen, säger hon.

Ett öronbedövande jubel bröt ut på FI:s valvaka när det stod klart att partiet fått 5,3 procent av rösterna. Men talespersonen Gudrun Schyman är inte förvånad.

– Jag skulle ljuga om jag sade det. Jag har varit i den här starka rörelsen och sett de här strömningarna, säger hon.

Valresultatet visar att många är trötta på högerpolitik, anser Schyman. Samtidigt fick Sverigedemokraterna, det parti FI främst ser som sin motsats, 9,7 procent.

– Inte roligt, kommenterar hon.

Siktar på riksdagen

Hon tvivlar inte på att FI nu också kommer att ta sig in i riksdagen i höst.

– Det här tar död på pratet om att en röst på FI är en bortkastad röst, säger hon.

Att andra små intressepartier, Piratpartiet och Junilistan, som också haft framgångar på EU-nivå, inte lyckats ta klivet till riksdagen betyder ingenting, anser hon.

– Vi har en helt annan politisk agenda. Vi reser de frågor som väldigt många tycker är viktiga i dag, jämställdhet och alla människor lika värde.

Vilken partigrupp FI ska samarbeta med i EU är oklart. Det kan bli vänstergruppen, men även de gröna.

Talesperson för romer

Enligt Soraya Post, som nu med stor sannolikhet kommer ta plats i parlamentet för FI, pågår det förhandlingar med båda grupperna.

Post jobbar med frågor som rör mänskliga rättigheter i Västra Götaland och har under många år varit talesperson för romer, både i Sverige och Europa.

– Jag är överlycklig, jag känner upprättelse för den romska gruppen. Jag känner upprättelse som kvinna, säger Soraya Post (FI) till SVT.

SVT: Vad är det första du ska göra i Bryssel?

– Det är att slå klackarna i taket! Och sedan bygga upp en strategi för hur jag ska arbeta, säger Soraya Post.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.