Socialdemokraternas Ibrahim Baylan, till höger, och Magdalena Andersson kommenterade i januari i år regeringens skolförslag, bland annat med förslaget färre elever i varje klass årskurs 1-3. Foto: TT

Flera partier har drivit frågan om mindre klasser

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har varit drivande i frågan om mindre klasser. Under parollen ”mindre klasser – mer kunskap” vill partiet satsa minst två miljarder kronor till att minska klasstorlekarna från förskoleklass till årskurs tre (F-3-klasser).

Partiets ambitioner är att minska elevantalet med ”cirka fem barn i stora klasser”.

Socialdemokraterna i Stockholms stad pekade i en rapport tidigare i år på att medianstorleken på stadens F-3-klasser låg på 24 elever förra året, jämfört med 21 elever 2006. Till skillnad från Skolverket har S alltså plockat in även förskoleklasserna, som generellt är större än årskurserna 1-3.

Val 2014

Även regeringen vill minska klasserna

Regeringen, med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen, har tonat ned behovet att mindre klasser.  ”Jag ser gärna mindre klasser, men det är annat som är viktigare”, sade Björklund så sent som i februari.

I mars kom oväntat nya besked. Allianspartierna presenterade ett ”lågstadielyft”: 2,3 miljarder kronor per år till bland annat mindre klasser.”Varje lågstadieklass i Sverige skulle kunna minskas med i snitt fyra till fem elever”, sade Björklund till Dagens Nyheter.

Men regeringen lämnade samtidigt öppet hur skolorna ska kunna använda statsbidraget: ”för att exempelvis minska storleken på klasserna, ha fler lärare i klassrummet, ha fler halvklasstimmar eller anställa fler speciallärare”, enligt regeringskansliets sammanfattning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet