Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talar i Almedalen 2012. Foto: TT

Floppstart för regeringens miljardsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesintroduktionsanställningarna, ett av regeringens stora projekt för unga arbetslösa har hittills floppat. Målet är på sikt 30.000 nya jobb per år, men SVT:s granskning visar att det hittills bara blivit 87 jobb.

Yrkesintroduktionsanställningar är ett resultat av jobbpakten mellan fackförbund, arbetsgivare och regeringen. Den lanserades i Almedalen 2013 och är en av regeringens stora satsningar på att få fler unga i jobb.

Målet med regeringens satsning är på sikt 30.000 nya jobb med yrkesintroduktion per år – men siffror från Arbetsförmedlingen som SVT begärt ut visar att det hittills bara blivit 87 jobb till ungdomar under 25 år.

Val 2014

”Vi alla borde skämmas”

De närmaste åren satsar regeringen 2,1 miljarder kronor på de nya jobben för unga som saknar arbetslivserfarenhet eller är arbetslösa. I år har över 200 miljoner av budgeten vikts för de som kallade ya-jobben.

Och nu är de ansvariga självkritiska till att det blivit så få jobb.

– Jag tycker att vi alla borde skämmas. Här kunde vi göra mycket mer. Det handlar ju om våra arbetslösa ungdomar. Några avtal har stor potential. Särskilt Kommunal. Där hoppas vi att det ska bli ganska många, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Riggat för 4.000 jobb under första året

Enligt Arbetsförmedlingens enhetschef Soledad Grafeuille har myndigheten utbildat 800 arbetsförmedlare att handlägga yrkesintroduktionsjobb och riggat för omkring 4.000 YA-jobb under det första året.

Det är Arbetsförmedlingen som handlägger utbetalningen av stödet till arbetsgivare. Och arbetsgivarna får sänkt arbetsgivaravgift och handledarstöd om en ungdom anställs.

För att ungdomar ska kunna få jobb måste det finnas ett kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare.

Arbetsförmedlingen missnöjda

Och även på Arbetsförmedlingen är missnöjd med resultatet med bara 87 stycken jobb hittills.

– Vi skulle kunna göra mer för att informera arbetsgivare. Där har Arbetsförmedlingen, regeringen och parterna ett gemensamt ansvar för att informera arbetsgivarna – särskilt eftersom vi vet att många saknar information om yrkesintroduktionsanställningarna, säger Soledad Grafeuille.

Regeringen å sin sida hoppades först på 5.000 jobb under 2014 för att sedan räkna ner det till omkring 2.000 Men även det målet verkar vara svårt att nå i nuläget.

Ya-jobb

  • Målgrupp: unga och unga arbetslösa utan tidigare arbetslivserfarenhet
  • Mål: 30.000 ya-jobb per år på sikt
  • Yrkesintroduktionsanställningar med arbetsgivarstöd började gälla 15 januari 2014
  • Ett samarbete mellan fackförbund, arbetsgivare och staten
  • Arbetsgivaren måste ha kollektivavtal
  • Arbetsgivare får sänkt arbetsgivaravgift och bidrag till handledarstöd
  • Unga får 75-85 % av kollektivavtalsenlig lägstalön och utbildning
  • Arbetsförmedlingen sköter utbetalning till arbetsgivare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet