Grafik: SVT

Förtroendet kan bli avgörande i valet

Uppdaterad
Publicerad

Högt personligt förtroende har varit ett av Fredrik Reinfeldts starkaste kort. Men nu är Stefan Löfven nästan i kapp.

Det var idel glada miner på Moderaternas Sverigemöte i helgen. En självsäker partiledare tog emot jublet från de egna. Men när det gäller väljarnas förtroende får Fredrik Reinfeldt se upp.

Huvudmotståndaren, Socialdemokraternas Stefan Löfven, är nu i stort sett i kapp statsministern i opinionsmätningarna. I en tid när skillnaderna mellan partiernas politik krymper, kan just förtroendefrågan bli avgörande i valet.

Val 2014

Moderaterna har länge målat upp bilden av den ansvarsfulle statsministern som med stadig och trygg hand styr den svenska skutan genom en stormande omvärld.

– Ett av Fredrik Reinfeldts allra starkaste kort har varit just hans höga personliga förtroende, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

– Frågan om förtroende är Moderaternas stora möjlighet att bli återvalda, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Nu satsas allt på förtroendekortet. De politiska förslagen ligger nära huvudmotståndarens och konfliktytorna minskar. Inte ens i debatter vill Moderaternas ledare bråka längre:

– Vi behöver ju inte stå här och låtsas att vi inte är överens när vi är väldigt nära varandra. Svenska folket tycker alltså om när politiska ledare ligger ganska nära varandra, sade Fredrik Reinfeldt i debatt mot Stefan Löfven i Agenda 16 mars.

”Förtroendefrågan M:s stora chans”

– Jag tror att det är alldeles uppenbart att Moderaternas ledning gör den strategiska analysen att man inte har någon möjlighet att vinna valet – eller i varje fall små möjligheter – om valet handlar om de sakfrågor som väljarna i dag upplever som viktigast: välfärdspolitik, skola och sådana saker. Men man gör bedömningen att när det gäller förtroendefrågan, alltså vem som är bäst lämpad att styra landet, är det där som man har sin stora chans att vinna, säger Tommy Möller.

Just därför måste den senaste mätningen av partiledarnas förtroendesiffror ha kommit som en kalldusch för Moderaterna.

Fredrik Reinfeldt har länge lett tävlingen om vem som har störst förtroende bland väljarna. När han var som mest populär för tre år sedan hade 60 procent stort eller mycket stort förtroende för honom.

Avståndet till Löfven har krympt

När Stefan Löfven dök upp på banan var det inget snack om att det fortfarande var Reinfeldt som svenskarna litade mest på. Men sedan dess har avståndet krympt och nu är Löfven nästan i kapp.

– För första gången i våra mätningar sedan år 2000 så har statsministern en större andel som inte har förtroende för honom än som har förtroende för honom. Något vi kallar för negativ förtroendebalans. Medan oppositionsledaren har en positiv balans, det vill säga att det är fler som har förtroende för Stefan Löfven än som inte har det. Det visar väldigt tydligt att Stefan Löfven är en betydligt starkare konkurrent om statsministerposten än vad hans företrädare har varit, säger Johanna Laurin Gulled.

Att förtroendet dalar för en sittande statsminister är inget konstigt och efter snart åtta år vid makten kan Reinfeldts förtroendesiffra därför snarare uppfattas som ganska hög. 

– Det normala är att man brukar förlora i förtroende när man sitter länge vid regeringsmakten. Regerandet sliter, konstaterar Tommy Möller.

– Även om det har sjunkit mycket så har Reinfeldt ändå en relativt stark ställning i förtroendet fortfarande, säger Johanna Laurin Gulled.

Reportage i Agenda söndagen den 6 april kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet