Fröken Friman slåss för kvinnors rösträtt

Uppdaterad
Publicerad

Sverige framställs ofta som ett föregångsland på jämställdhetsområdet men det var först 1921 som kvinnor fick rätt att rösta, flera år efter våra nordiska grannländer.

”Fröken Frimans krig” är en av de populäraste SVT-dramerna på senare år. Varje vecka lockade serien miljonpublik i TV och på webben. I vår är serien tillbaka och då är kampen för kvinnlig rösträtt ett centralt tema i handlingen.

Bröt mot tidens ideal

– Det var ett sådant enormt steg att uttala sig som kvinnosakskvinna på den tiden – man svor mot det ideal som var allenarådande på den tiden, säger Sissela Kyle som spelar Dagmar Friman.

– De kvinnorna som var ledande i 10- och 20-talets rösträttsrörelse var modigare och mer utåtagerande än våra dagarss Gudrun Schyman, säger journalisten Barbro Hedvall som skrivit ”Vår rättmätiga plats”en bok om denna kamp.

se hela intervjun i klippet ovan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.