Foto: SVT

Hägglund i utfrågningen: ”Vården styrs för dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Göran Hägglund, socialminister och Kristdemokraternas partiledare hamnade direkt i hetluften i SVT:s utfrågning när det handlade om antalet vårdplatser som minskat under de senaste fyra åren.

För fyra år sedan var det 2,72 vårdplatser per 1.000 invånare, nu är det 2,58 påpekade programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson.

Inför valet 2010 lovade Hägglund fler vårdplatser med orden ”man vet att en röst på Kristdemokraterna är en röst på fler vårdplatser”.

Utfrågningen

Har det blivit fler vårdplatser?

– Det har blivit färre vårdplatser. Vi lovade att det här kommer vi arbeta för och det har vi arbetat för på alla nivåer. Vi kommer att fortsätta arbeta för det.

”Tiden har sprungit förbi”

Hägglund påpekade att han vill se ett annat sätt att styra vården.

– Jag tror att det skulle bli bättre om staten skötte det som är den specialiserade sjukvården i Sverige. Vi kan inte dela in Sverige i så många plättar och tro att vi åstadkommer en jämlik vård.

Vad är det som talar för fler vårdplatser om beslut fattas högre upp?

– Vi har för dålig styrning av vården. Det är inte så att landstingen själva har dåliga ambitioner, man vill väl, men en struktur som skapades för mer än 150 år sedan, tiden har sprungit förbi den.

Hur lång tid tar det att förstatliga?

– Det kommer att ta mer än en mandatperiod men en röst på Krisdemokraterna är en röst för att inleda det viktiga arbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet