Hägglund om tårtningen: Kan leda till mer försiktighet

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens utfrågning så kommenterade KD-ledaren Göran Hägglund tårtattacken vid ett valmöte i Göteborg i går. – Jag tycker att det är alldeles förfärligt, sade han.

Göran Hägglund sade att han främst blev förvånad när han fick en tårta upptryckt i ansiktet.

– Det var lite oväntat jag har fotograferats många gånger, det brukar inte ackompanjeras av en bakelse, sade Hägglund och lockade till skratt i publiken.

Utfrågningen

Han är bekymrad över vad den här typen av attacker kan innebära för öppenheten i samhället.

”Väldigt bekymrad”

– För min del var det inget jätteproblem men jag blir ändå väldigt bekymrad över den här typen av företeelser att människor tar sig rätten att med våld försöka påverka den politiska agendan eller politiken, sade han och fortsatte:

– Jag tycker att det är alldeles förfärligt. Vi i Sverige har den här relativa öppenheten och den relativa närheten mellan politiker och medborgare och det är något vi ska vara rädda om men de här personerna påverkar den öppenheten.

Med tanke på de allvarligare politiska attacker som har varit i Sverige så kan även den här typen av händelser få inverkan, sade han.

– Det finns en risk att partier blir försiktigare.

Själv kommer han inte att bli mer vaksam tillade han.

– Jag har bestämt mig för att jag går vidare precis som det har varit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet