Socialdemokraternas Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfven riskerar ett historiskt dåligt val

Uppdaterad
Publicerad

Med dagens opinionssiffror lutar det åt att Stefan Löfven blir statsminister.

Men fortfarande är Socialdemokraterna långt från målet på 35 procent.

Lyfter inte partiet från dagens nivå riskerar de att göra ett historiskt dåligt valresultat.

Tre partiledare, interna strider och en tilltagande vänstervind. Det har varit turbulenta år för Sveriges största parti. Bottennoteringen 24,6 procent, kom i januari 2012, samma månad som Håkan Juholt avgick.

Ett halvår senare, med Stefan Löfven vid rodret, fick partiet sin toppnotering den här mandatperioden, 38,8 procent.

Val 2014

Katastrof som inte fick upprepas

Sedan dess har man tappat och tangerar i dag valresultatet 2010 som var det sämsta sedan den allmänna rösträtten infördes. Valet beskrevs som en katastrof som inte fick upprepas. Enligt Ulf Bjereld, statsvetare och socialdemokrat, är rädslan för en tredje valförlust skälet till att partiet under Stefan Löfven har varit mer defensivt.

– Inför valrörelsen 2010 började man genom att ställa sig frågan ”Hur vill vi förändra Sverige?” och sen gick man till val på en ganska kraftfull ideologisk vision. Det gick ju inte så bra och därför har man nu börjat med frågan ”Hur går vi till väga för att vinna valet?”. Det har varit vägledande för den socialdemokratiska strategin stora delar av mandatperioden, säger han.

Tankesmedja: Inte för sent

Faktum är att Stefan Löfven serverades en klurig balansakt när han valdes till partiledare – han skulle möta kraven på förändring – men inte skrämma bort storstädernas lättrörliga medelklass. Socialdemokraterna lade ”framtidspartiet” under partinamnet och Stefan Löfven lanserade sin ”affärsplan” för Sverige.

Men det verkliga lyftet i opinionen uteblev och när vänstervinden tilltog i styrka inför valet till Europaparlamentet lades strategin delvis om. Enligt SVT:s källor har det under en längre tid funnits ett internt tryck på att välja den nu inslagna vägen. Men kan det vara för sent?

– Jag tror inte det. Men när Socialdemokraterna försöker möta den här opinionen i vinstfrågan och skattefrågan och markera att man är något annat än alliansen, så möter de människor som undrar om det bara är valtaktik. Hade man gjort den här förflyttningen för ett år sedan hade man legat närmare 40 procent i dag, säger Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys.

Löfvens mål: Att skapa lugn

Frågar man partistrategerna går allt enligt plan. Stefan Löfvens första mål var att försöka skapa lugn i partiet efter Håkan Juholt, för att sedan följa vänstervinden med eldiga tal mot vinstjakten i välfärden och krav på höjda skatter. Enligt dem är en förklaring till vänstervinden att Stefan Löfven har skapat ett trovärdigt och stabilt alternativ till alliansen.

– Feministiskt initiativ hade inte haft samma potential om Håkan Juholt varit partiledare för då hade deras sympatisörer röstat på alliansen av rädsla för kaos, säger en socialdemokrat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet