Foto: TT

Här är alla viktiga datum efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Även om Stefan Löfven vinner valet betyder det inte att han kan pusta ut. Många viktiga datum återstår innan spelet om regeringsmakten är över.

14 september: Valnatten. Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelar om han avgår eller ej beroende valutgång.

15-16 september: Om de rödgröna vinner: Reinfeldt lämnar in avskedsansökan till riksdagens talman. Talmannen kallar till sig partiledarna för att utse en regeringsbildare. Det blir sannolikt S-ledaren Stefan Löfven. Löfven inleder förhandlingar med tänkbara regeringsparter. Processen kan ta längre tid vid oklart valresultat.

Val 2014

29 september: Den nya riksdagen samlas. Ny talman väljs.

30 september: Riksdagen öppnas. Första möjliga dagen att hålla statsministeromröstning i fall Reinfeldt är kvar som regeringschef. Första möjliga dagen för talmannen att föreslå ny statsminister om Reinfeldt avgått.

2 oktober: Första möjliga dagen för statsministeromröstning om en eventuell ny statsminister.

3 oktober: Möjlig dag för Löfven, om riksdagen godkänt honom, att läsa upp regeringsförklaring och presentera ministrar. Konselj på slottet. Det formella regeringsskiftet sker. Det tar dock sannolikt längre tid att få en ny regering på plats

13 oktober: Sista dagen för att hålla statsministeromröstning om Reinfeldt sitter kvar.

14 oktober: Sista dagen att lägga fram budgetproposition om Reinfeldt är kvar som statsminister

17 november: Sista dagen för en ny regering att lägga fram budgetproposition

December: Riksdagen fattar beslut om statsbudget.

Källa: TT/Riksdagen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet