Foto: TT/Peo Isander

Här är cancerköerna längst i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Risken är uppenbar att människor dör i landstingens långa cancerköer, säger Svenska onkologers ordförande Roger Henriksson.

För flera cancersorter klarar inga av landstingen att hålla rimliga väntetider – och sämst av alla landsting är Värmland.

Se hur köerna ser ut i ditt län – grafik över nio olika cancertyper

– Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att man riskerar patientens liv om man inte kommer till behandling inom en rimlig tid, säger cancerläkaren Roger Henriksson som är ordförande för Sveriges onkologer.

Val 2014

I dag är medianväntetiden för alla cancersorter över en månad innan man blir utredd och sen får börja behandling. För några cancersorter är väntetiden nära två månader. Skillnaderna mellan olika landsting är mycket stora och oacceptabla, enligt Socialstyrelsen.

Inget landsting klarar det

Henriksson menar att inget av landstingen i dag klarar att hålla rimliga väntetider, när det gäller huvud-hals-, ändtarms- eller blåscancer.

– Det är en uppenbar risk att människor farit allt för illa på grund utav köerna. Fått metastaser eller avlidit i förtid.

Socialstyrelsens sammanställning visar bland annat att patienter med tjocktarmscancer väntar 29 dagar i Dalarna, medan de i Värmland väntar mer än dubbelt så länge, i 69 dagar.

”Åtgärder igång”

Också när det gäller prostatacancer hittar man bland de längsta köerna i Värmland, 233 dagar. Det är dubbelt så lång kö som i Blekinge, som har 111 dagar.

– Det är åtgärder igång för att minska de köerna. Man jobbar med att öka bemanningen och med att ta bort uppgifter som inte ska göras där, man ser över organisationen säger landstingsrådet Elisabeth Kihlström (KD) i Värmland.

Köerna skiljer sig kraftigt

Också för hudcancer, malignt melanom, skiljer sig köerna kraftigt. I Jämtland väntar man 15 dagar, medan man i Östergötland måste vänta mer än tre gånger så länge, 54 dagar.

– Nej, jag är inte nöjd med väntetiderna. Det är därför som vi jobbat med det här i flera år i olika projekt. Vi ligger i bottenligan och det jobbas intensivt med det, säger landstingsrådet Lars Pettersson (VL) i Östergötland.

– Alla landsting ska se över organisationen. Inget landsting kan slå sig för bröstet och säga att de är bra, även om variationen är stor, säger Roger Henriksson, ordförande för Sveriges onkologer.

Sammanräknad ranking av cancerköer

1. Kronoberg

2. Norrbotten

3. Örebro

4. Skåne

5. Blekinge

6. Gävleborg

7. Stockholm

8. Västmanland

9. Dalarna

10. Halland

11. Jämtland

12. Jönköping

13. Västerbotten

14. Västra Götaland

15. Uppsala

16. Sörmland

17. Västernorrland

18. Kalmar

19. Gotland

20. Östergötland

21. Värmland

Se detaljerna för hur köerna ser ut i ditt län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet