Foto: TT Nyhetsbyrån

Här kan SD få problem att fylla stolarna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i årets val men kan få svårt att besätta alla sina mandat i de politiska församlingarna runt om i landet. SD kom in i fullmäktige i 19 kommuner där partiet saknade listor med kandidater inför årets val.

I Bjuv fick Sverigedemokraterna 12,7 procent av rösterna i årets kommunvalet. Det ger preliminärt fyra mandat i kommunfullmäktige till ett parti som inte har kunnat presentera någon lista med kandidater inför årets val.

Sverigedemokraternas representanter i Bjuv har bytt partibeteckning och ingår numera i Framstegspartiet. Allan Jönsson, Framstegspartiets toppnamn i Bjuv, tar plats i fullmäktige på det enda mandat som Framstegspartiet lyckades få.

Vill ta SD:s stolar

Nu hoppas dock Framstegspartiet kunna dra nytta av situationen och att ta de mandat som Sverigedemokraterna kan få svårt att besätta. Han utgår från att väljare skrivit Framstegspartisternas namn på SD:s tomma valsedlar.

– Vi har fått sådana indikationer och det gråter vi inte över. Vi ska nog kunna besätta SD:s stolar, säger Allan Jönsson, Framstegspartiet i Bjuv.

Konstigt att rösta på parti som inte finns

På gatan i Bjuv träffar SVT flera personer som reagerar över att SD fått så många röster trots att partiet inte har kunnat presentera en egen lista inför valet.

– Det tyder på att folk är dåligt pålästa, att de röstar på något som inte finns här, säger Kristian Svensson.

– Jag tycker det är konstigt att man röstar på ett parti som inte har några aktiva, när det finns andra partier att rösta på, säger Rasmus Franke.

Lång lista över stolar som kan bli tomma

I en rad andra kommuner riskerar Sverigedemokraternas stolar i kommunfullmäktige också att bli tomma. I Hällefors fick SD preliminärt tre mandat trots att partiet saknade lista. I Boxholm, Dals-Ed, Åmål, Laxå och Malung- Sälen fick SD preliminärt två mandat trots att lista saknas. I Vadstena, Vansbro, Ragunda, Bjurholm, Norsjö, Storuman, Vännäs, Jokkmokk, Övertorneå, Pajala, Haparanda och Nordmaling fick SD preliminärt ett mandat trots att lista saknas.

– Det är bättre att stolen är tom än att SD sitter där, säger Åsa Lindström i Nordmaling.

– Men det kanske kommer någon som vågar hoppa in, säger Thomas Åberg i Nordmaling.

SD räknar med att besätta platserna

Sverigedemokraterna räknar med att partiet kommer att kunna besätta så gott som alla mandat partiet fått genom att väljare själva har skrivit namn på personer på SD:s valsedlar.

– Att någon har skrivit upp sig och att det är en bra kille eller tjej, säger Petter Nilsson, Sverigedemokraterna i Västerbotten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.