Foto: Skärmdump från William Hahnes Twitter

Här poserar Sundhage och Hamrén med SDU

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskaptenerna Erik Hamrén och Pia Sundhage poserar på en bild med Sverigedemokratisk Ungdoms fotbollslag i Almedalen. Nu ångrar Pia Sundhage att hon ställde upp på bilden.

”Erik Hamrén och Pia Sundhage har lett SDU till obesegrade gruppsegrare i Almedalscupen. Nu semifinal! HEJA SDU!”, skriver William Hahne, vice förbundsordförande för SDU, under bilden på Twitter.

I dag anordnas en fotbollscup, där flera politiska partier ställer upp med lag, i Almedalen. Ett av dem är SDU, som bad att få ta en bild med förbundskaptenerna Erik Hamrén och Pia Sundhage. Det ställde kaptenerna upp på och vid lunchtid twittrade Hahne ut bilden, som fick stora rubriker i Aftonbladet och Expressen.

Almedalen 2014

– Det är kul och glatt att de ville posera med oss och bilden är publicerad med glimten i ögat, de har ju inte coachat oss, även om det nu gått bra för oss och vi tagit oss till semin. Jag tycker också att det Erik Hamrén säger till Expressen – att fotboll förenar människor oavsett politisk uppfattning – visar att han är en stor man, säger William Hahne.

Visste inte

Pia Sundhage säger att hon inte visste att de hon poserade med tillhör SDU.

– Hade jag vetat det hade jag inte ställt upp. Jag ligger långt ifrån dem politiskt. Det skulle vara tråkigt om folk uppfattar det som att jag sympatiserar med SD, för det gör jag verkligen inte. Jag tycker det är konstigt att de frågar mig om jag vill vara med på en bild, eftersom jag inte alls delar deras åsikter.

William Hahne menar att det omöjligt gick att ta miste vilket parti de tillhör.

– Det står ju tydligt på våra matchtröjor, säger han.

”Tycker det är trist”

Men när SVT Nyheter pratar med Erik Hamrén, som står i Almedalsparken omgiven av barn och vuxna som vill fotograferas med honom, säger han att han inte hade en aning om vilka han fotograferades med.

– Nej, som du ser här nu är det många som vill ta kort, både enskilt och tillsammans. Så jag har ingen aning om vilka de är eller vad de har för politisk uppfattning.

Vad tycker du om Sverigedemokraternas politik? Har du en åsikt?

– Ja, det har jag. Den ligger rätt långt ifrån mina värderingar, om man säger så.

Vad tycker du om att den här bilden har fått så mycket uppmärksamhet?

– Jag tycker att det är trist. När man ställer upp på bilder som jag gör och visar respekt för andra människor vill man också ha respekt tillbaka.

William Hahne säger att han visste att bilden skulle få stor spridning i sociala medier, men han vill inte svara på om bilden är en ”pr-kupp”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet