Foto: SVT

Här ryter Hägglund ifrån mot SD

Uppdaterad
Publicerad

Att kalla Fredrik Reinfeldts uppmärksammade tal om flyktingmottagandet för ”en julklapp till Sverigedemokraterna” är upprörande. Det sade KD-ledaren Göran Hägglund i kvällens utfrågning.

När statsminister Fredrik Reinfeldt höll sitt sommartal i lördags vädjade han till svenska folket att ta emot fler flyktingar trots ökade kostnader. Göran Hägglund kallade talet för ”viktigt och klokt”.

– Jag tror inte att någon svensk som har följt tv-bevakningen den senaste tiden kan stå likgiltig inför det förfärliga mänskliga lidande som vi har sett i till exempel Irak och Syrien.

Utfrågningen

Kallades för en julklapp till SD

Flera debattörer menade att Reinfeldt, genom att koppla ihop flyktingmottagandet med ökade kostnader spelade Sverigedemokraterna i händerna. Och Sverigedemokraterna själva välkomnade uttalandet, något som fick Göran Hägglund att se rött.

– Det var framförallt en sak som gjorde mig upprörd som Sverigedemokraterna sa, det var att ”det här är en julklapp till Sverigedemokraterna”. Här är människor i Syrien och Irak med om den värsta tragedin som jag har sett på många år.

”Har en moralisk skyldighet”

Julklappen bestod väl i att statsministern kopplade flyktingmottagande till kostnader? frågade programledaren Anna Hedenmo.

– Ja, men hur kan man resonera på det sättet?! sade Hägglund med eftertryck.

Du har inget problem med att han talar om flyktingmottagandet samtidigt som han talar om pengarna?

– Vi måste ju konstatera att det här får effekter. Kommer det många, människor så är det klart att det får ekonomiska effekter. Men vi har en moralisk skyldighet att ta hand om dem som kommer och i ett längre perspektiv så tror jag också att det gör vårt land rikare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet