Margit Silberstein Foto: SVT

Högt tonläge i skoldebatten

Uppdaterad
Publicerad

Att skolan är en av valets hetaste frågor behöver ingen tveka om. Alliansens partiledare hann inte säga sista ordet förrän Socialdemokraterna kallade till pressträff. Och strax därefter reagerar MP-språkröret Gustav Fridolin.

Tonläget är högt, men några knivskarpa skiljelinjer mellan de olika partiernas skolpolitik är inte så lätt att skönja. Magdalena Andersson anser att Alliansen plagierar socialdemokratisk politik att göra förskolan obligatorisk.

Hon tar loven av Alliansförslaget, som går ut på att avskaffa sexårsverksamheten och istället införa skolplikt från sex års ålder.

Pisa-rapporten 2013

I bänkar istället för på golvet

Enligt Magdalena Andersson är förslaget bara en ommöblering, som innebär att barnen får sitta i skolbänkar istället för på golvet.

Men trots att Alliansen, i Socialdemokraternas ögon, lägger vantarna på deras politik är Socialdemokraterna missnöjda.

Regeringen gör för lite och för sent, lyder domen.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin talar om ett stenhårt slag i luften. Han ser inte heller någon stor skillnad mellan den rådande ordningen och regeringens reformförslag.

Var finns olikheterna?

Så frågan är hur väljarna ska kunna spåra olikheterna i de politiska partiernas skolpolitik. Men en skillnad är att Miljöpartiet och Socialdemokraterna satsar mer pengar på att anställa fler i skolan.

I de två rödgröna partiernas retorik heter det att Alliansen hellre sänker skatterna än satsar på skolan.

Som det ser ut nu kan det koka ner till en fråga om tillit.

Vem ingjuter störst förtroende? En Jan Björklund eller en Ibrahim Baylan? Eller ytterst Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt?

Tungt svart noln

Över Jan Björklund hänger det tunga svarta molnet som Pisa-rapporten skapade, när den landade för några veckor sedan och spred chockvågor över ett Sverige med självbilden som kunskapsnation i framkant.

Pisa kommer antagligen att förfölja Björklund och hela Alliansen ända in september nästa år när riksdagsvalet äger rum. Resultatförsämringarna i skolan är förstås inte bara Jan Björklunds fel, men det lär bli i hans knä väljarna lägger skulden.

Dagens Alliansframträdande kommer att följas av fler under våren. Det är viktigt för de fyra partierna att visa upp sig tillsammans och visa att de håller ihop och inte är så trötta som belackarna hävdar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pisa-rapporten 2013

Mer i ämnet