Foto: TT

”Hundratusen jobb försvinner vid ett maktskifte”

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 70.000 och 140.000 jobb skulle försvinna om de rödgröna partiernas förslag blir av. Det menar Alliansens fyra partisekreterare i en ny rapport.

– Vänsterexperimentet som nu går till val, vill vänta till efter valet att lämna besked. Men det kommer bli höjda skatter som slår ut jobben och ger mindre välfärd, säger Kent Persson (M).

Rapporten bygger på beräkningar från Riksdagens utredningstjänst. Man har buntat ihop förslag från S, V och MP och räknat på vad förslagen tillsammans kostar att genomföra. Några exempel är höjda arbetsgivareavgifter för unga, höjd restaurangmoms, arbetstidsförkortning samt förändringar i RUT och ROT.

Också Vänsterpartiets löfte att höja inkomstskatterna tagits in i beräkningarna. Slutsumman för förslagen ligger inom spannet 30 till 60 miljarder kronor i förlorade skatteintäkter och kostnader för att färre jobbar, enligt Alliansen.

”Blir kännbara konsekvenser för företagandet”

– Alla förslagen drabbar jobben och det blir kännbara konsekvenser för företagandet, säger partisekreterare Nina Larsson (FP).

– Det är något som Stefan Löfven får fundera på inför sitt tal ikväll, säger Acko Ankarberg Johansson (KD).

Deras beräkning bygger på att alla tre partierna, S, MP och V, får igenom sina mest kostsamma förslag.

Beräkningarna ”inget värsta scenario”

SVT: Vad är det som talar för att alla partier får igenom alla sina löften?

– Förr var det Socialdemokraternas politik som blev verklighet. Så är det inte längre, utan de tre partiernas samlade löften, säger biträdande partisekreterare Martin Ådahl (C).

– Det här är inget värsta scenario utan en försiktig beräkning utifrån vad de håller på att göra, fortsätter han.

MP: ”Så gör man inte seriös politik”

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund (MP) ger inte mycket för Alliansens siffror. Han berättar att MP har försökt få ut grunden för beräkningarna, utan att lyckas.

– Det är allvarligt att man valt att inte dela med sig av beräkningarna. Det är inte så man gör seriös politik. Man slänger inte bara ur sig en siffra från en hemlig beräkning, säger Per Bolund (MP).

– Vi har gjort egna beräkningar som visar att vår politik ger fler jobb än regeringens politik. Bland annat genom investeringar i järnvägen och upprustning av bostäder. Vi har öppet redovisat våra beräkningar, säger han.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tycker att utspelet är oseriöst:

– Regeringen gör uppenbarligen vad som helst för att slippa prata om resultaten av sin politik. Verkligheten är att under Fredrik Reinfeldts år har arbetslösheten ökat, sysselsättningsgraden minskat, ungdomsarbetslösheten ökat och långtidsarbetslösheten ökat.

– Det är en oseriös rapport. Det är ett siffertrixande ovärdigt en regering. Ingen bedömare kan ta det här på allvar.

Korrigering

I en tidigare version av den här artikeln var rubriken ”hundratusentals jobb försvinner vid ett maktskifte.” Den var felaktig, den rätta rubriken ska vara ”hundratusen jobb försvinner vid ett maktskifte”.

2014-06-29 15:02

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.