Foto: TT

Så ska Reinfeldt vända valvinden

Uppdaterad
Publicerad

Efter Moderaternas stora väljartapp i EU-valet och i skuggan av usla opinionssiffror, kommer Fredrik Reinfeldt (M) till kvällens Agenda för att prata om hur Alliansen ska vända valvinden till i höst.

I februari 2013 träffades Alliansen hemma hos centerledaren Annie Lööf (C) i Maramö för att grilla korv. Fast på programmet stod också att blåsa nytt liv i Alliansens glöd som redan då tycktes ha falnat rejält – åtminstone om man fick tro opinionssiffrorna.

– Vi har kommit fram till att vi efter EU-parlamentsvalet i juni 2014 kommer att anordna ett större allianskonvent, sade Annie Lööf då.

Nu på onsdag är det dags för konventet som Annie Lööf beskiver som ett startskott för att ”gjuta mod och energi i våra medlemmar” .

Vikande stöd

Sedan mötet i Maramö har opinionssiffrorna blivit sämre ändå. Enligt SCB:s stora partisympatiundersökning från i maj, skulle regeringspartierna få totalt 36,8 procent av rösterna.

Oppositionen går inte fram med ett samlat koalitionsalternativ, men siffrorna för S, MP och V tillsammans är 51,3 procent. För Sverigedemokraterna är siffran 8,1 procent.

”Vi är vana att komma igen”

Annie Lööf kommenterar Alliansens dåliga siffror så här:

– Det är klart att det är ett tufft läge, men vi är ju vana att komma igen!

Alliansens sorgebarn är till skillnad mot tidigare just nu Moderaterna. EU-valet var en ren katastrof och opinionssiffrorna ser inte bra ut. Enligt SCB:s partisympatiundersökning får partiet 22,7 procent vilket är en statistiskt säkerställd minskning med 2,8 procentenheter sedan november 2013 och en siffra långt under valresultatet från 2010 då Moderaterna fick 30,06 procent.

”M driver 2010 års valrörelse i repris”

Utmaningarna är alltså betydande för statsminister Fredrik Reinfeldt, både som ledare för Alliansen och som partiledare för Moderaterna. Den liberala tankesmedjan Timbros VD Markus Uvell säger så här om den moderata valstrategin:

– Jag tror att man har överskattat möjligheterna att driva valrörelse på regeringsduglighet och ekonomi. Vill man vara elak kan man säga att det är nästan så att moderaterna verkar vilja driva 2010 års valrörelse i repris.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer till Agenda 21.15 ikväll för att svara på hur Alliansen ska vända opinionssiffrorna under de månader som är kvar till höstens riksdagsval.

Medverkande i inslaget ovan är: Centerns partiledare Annie Lööf, Timbros VD Markus och den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.