Foto: TT

Löfven vald till ny statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har fått riksdagens förtroende att bilda regering.

I regeringsformen, en av våra grundlagar, står det att regeringen styr riket. Men en regering måste accepteras av riksdagen. Den nye talmannen Urban Ahlin har föreslagit att Stefan Löfven ska få bilda regering. För att förslaget formellt ska gå igenom, genomförs en omröstning i riksdagen i dag med start klockan 14.

Både Allianspartierna och Vänsterpartiet har sagt att de lägger ner sina röster, och eftersom det räcker med en majoritet av de avlagda rösterna, så kommer med all sannolikhet talmannen få grönt ljus för sitt förslag, och Stefan Löfven och Socialdemokraterna får då formellt mandat att bilda en regering tillsammans med Miljöpartiet.

SD röstar nej

Sverigedemokraterna kommer att rösta nej till talmannens förslag.

– Det är det Jimmie Åkesson har sagt i hela valrörelsen, så det kommer vi att göra, säger Martin Kinnunen, nybliven riksdagsman och tills vidare pressekreterare för SD.

SD kommer också att tala om varför partiet röstar nej, i samband med valet.

Redan i morgon väntas en regeringsförklaring, och då ska Stefan Löfven presentera sin regering.

Viktiga datum

3 oktober: Möjlig dag för Löfven, om riksdagen godkänt honom, att läsa upp regeringsförklaring och presentera ministrar. Konselj på slottet. Det formella regeringsskiftet sker. Det tar dock sannolikt längre tid att få en ny regering på plats.

17 november: Sista dagen för den nya regeringen att lägga fram budgetproposition, ett avgörande läge för S och MP-regeringen. Om en majoritet av riksdagen röstar ner en budget kan regeringen inte regera – och det leder till regeringskris. Allianspartierna har redan innan sagt att de kommer att lägga fram ett eget budgetförslag och rösta för det (liksom SD). Eftersom S + MP + V inte har över 50 procent av mandaten i riksdagen går budgeten endast igenom om SD inte röstar på Alliansens förslag, eller någon av oppositionspartierna stödjer regeringsbudgeten.

December: Riksdagen fattar beslut om statsbudget.

2015: Om regeringen inte får igenom sin budget, och det blir regeringskris och Löfven och hans ministrar tvingas avgå, kan nyval utlysas. Det sker i sådana fall inom tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.