Foto: TT

Inga M-förslag om att begränsa invandringen

Uppdaterad
Publicerad

Sätter fokus på utbildning och diskriminering istället för mängden invandrare.

För ett år sedan blev det stor debatt när Moderaterna tillsatte en arbetsgrupp om integrations och migrationspolitiken och integrationsminister Toibias Billström i SVT:s Agenda talade om att sänka volymerna av invandringen. Nu är Moderaternas arbetsgrupp färdig och språkbruket är helt annorlunda.

– Det var ett olyckligt uttalande, säger Tobias Billström (M).

Nu är arbetsgruppen klar. I rapporten ”Ett öppet Sverige” finns dock inget tal om mängden invandrare eller några förslag om att begränsa invandringen. Billström sätter i stället fokus på vikten av utbildning för att komma till rätta med olika typer av diskriminering.

– Vi ser att det behövs en uppbackning i skolor när det gäller att se till att unga exempelvis inte blir utsatta för hedersvåld eller blir bortgifta mot sin vilja. Allt detta handlar om information, säger Billström.

Arbetsgruppen för också fram kända moderata förslag som att fler flyktingar bör  försörja de anhöriga som kommer hit – till exempel de som träffat en ny partner efter att ha fått asyl i Sverige – och att den svenska regeringen ska trycka på för att  fler länder i Europa ska  ta emot flyktingar.

Frågan om invandring har länge varit omstridd i Moderaterna. Många lokalpolitiker har varit kritiska till partiledningens politik.

– Vi har ett brett parti och det finns många uppfattningar i de här frågorna. Vi har haft en kommunal referensgrupp och jag tycker att vi har fått ett stort gensvar. Vi kommer säkert behöva fortsätta diskussionen framöver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.