Inga mandat för Svenskarnas parti

Uppdaterad
Publicerad

I årets val kandiderade nazistiska Svenskarnas parti (SVP) med listor i trettiofyra kommuner – men enligt ett preliminärt resultat har partiet än så länge kammat noll ute i landet.

I valet 2010 tog SVP ett kommunalt mandat i västgötska Grästorp. Den satsning som partiet gjorde inför årets val har kallats för den största nazistiska kraftsamling som Sverige sett sedan andra världskriget. Än har SVP alla resultat för landets kommuner inte redovisats, men enligt en första preliminär rösträkning bland de kommuner som rapporterar in partiets resultat blir det inga mandat.

– Jag tror det hänger samman att väljarna begriper vad det här är för sorts parti. Får man inte mandat i partiledarens kommun Sjöbo så har jag svårt att se att de skulle lyckas alls, kommenterar statsvetaren Anders Sannerstedt i Lund.

Läget efter valet 2014

Oproportionerlig rapportering

Flest röster, 0,8 procent, har nazisterna fått i Nykvarn och Åmål. Statsvetare Andreas Johansson Heinö, verksam vid Göteborgs universitet och tankesmedjan Timbro, är kritisk till det medieutrymme som det marginella partiet trots allt fått.

– Mediernas rapportering har varit oproportionerlig, särskilt i våras inför EU-valet, när fler artiklar handlade om SVP än Piratpartiet. Det går inte att motivera.

Hård konkurrens

I partiledarens hemkommun Sjöbo har ett annat missnöjesparti, Sjöbopartiet, däremot lyckats locka en del invandringskritiska röster – även om de minskat jämfört med föregående val.

– De har backat sedan storhetstiden. En del har nog hängt på Sverigedemokraterna, kommenterar Sannerstedt.

Konkurrensen har varit hård för partier som försökt locka kommunala väljare från SD. Bjuv är en av få kommuner där partiet får stryk av sina egna före detta medlemmar. SD:s starke man i kommunen har med sitt nystartade Framstegspartiet lyckats roffa åt sig ett mandat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet