Janne betalade 97.000 kronor för sin canceroperation

Uppdaterad
Publicerad

När Janne Johansson fick besked om höjt PSA-värde vågade han inte vänta i vårdkön.

58-åringen som sett två anhöriga dö i prostatacancer valde att köpa en operation för 97.000 kronor.

– Antingen det eller livet, säger Janne Johansson.

I maj förra året hade Janne Johanssons PSA-värde skjutit i höjden. Beskedet från hans urolog var att det inte gick att vänta längre, risken för spridd prostatacancer var för stor och nu var det dags att operera. Men när Janne Johansson ringer till sjukhuset för att höra när han ska få komma har de ingen aning när han kan få en tid. Väntetiden är lång säger sköterskan. Hur lång vet hon inte.

– Då bestämde jag mig för att betala för operationen själv, säger Janne Johansson och fortsätter.

Val 2014

– Ovissheten, det är den som är….. man vet inte när man blir hjälpt och hur långt det sprider sig. Hur långt går det.

Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att betala ur egen ficka?

– För att inte cancern skulle sprida sig. Komma i ett tidigt stadium, säger Janne Johansson.

Han tvekade aldrig

Janne Johansson är lastbilschaufför i Göteborg. Han hjälper till vid läckor och jobbar mycket. Han är inte särskilt rik och har betalat skatt i nästan hela sitt liv. Hundratusen kronor är mycket pengar för Janne Johansson, ändå tvekade han inte att betala för att slippa vårdkön.

– Antingen det eller livet, så resonerar jag, säger Janne Johansson.

Hundratal varje år

Det resonemanget är han inte ensam om. Bara på privatsjukhuset Carlanderska i Göteborg finansieras ett hundratal canceroperationer per år med privata pengar eller via en sjukvårdsförsäkring. Hur många det är i hela landet vet ingen men antalet svenskar som har en privat sjukvårdsförsäkring har mer än fördubblats på bara några år till över en halv miljon.

– Tyvärr, skulle jag vilja säga, så har vi patienter här som tar lån på sina hus och så vidare för att kunna ha råd för att de inte står ut med väntan. Det tycker jag naturligtvis är väldigt olyckligt att det ska vara så men så ser systemet ut just i dag, säger professor Jonas Hugosson som arbetar som urolog på privatsjukhuset Carlanderska i Göteborg.

Fick besökstid efter två månader

Till slut fick Janne Johansson en besökstid på sjukhuset. Två månader efter att remissen kommit in.

Janne Johansson har haft cancer förr, två nära anhöriga har dött i prostatacancer. Han betalade ur egen ficka för att slippa leva med dödsångesten som väntetiden innebär. Men 97.000 kronor är mycket pengar och han är minst sagt besviken.

– Det är för jävligt, det tycker jag. Betalar man skatt så tycker jag att man ska bli hjälpt så man inte behöver gå i ovisshet hela tiden så som jag gjorde nu.

Här kan du se hur långa cancerköerna är i olika landsting.

Antal privata sjukvårdsförsäkringar

2005: 177 022

2006: 218 064

2007: 294 783

2008: 342 105

2009: 402 939

2010: 437 904

2011: 475 151

2012: 521 740

2013: 578 000

Källa: Svensk försäkring

Fotnot:  Siffran 2013 är preliminär .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet