Margit Silberstein, kommentator Foto: SVT

Kärva besked från Borg

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg vill signalera att svensk ekonomi står sig väl i jämförelse med andra länder, trots en lägre tillväxt än beräknat. Men budskapet är ändå kärvt. Inget valfläsk, inget utrymme för reformer om de inte är finansierade – det som Borg kallar krona för krona. Och han aviserade nya skattehöjningar på bland annat snus och tobak.

Det är ungefär samma återhållna budskap till väljarna som Anders Borg kom med tidigare i år när han lanserade det så kallade omslaget – det betyder att tiden inte längre är inne för skattesänkningar. Det är skattehöjningar som väntar.

Hans budskap väckte förvåning och fick stor uppmärksamhet. Dels för att det är en liten sensation i sig att Moderaterna ägnar sig åt skattehöjningar när det dessutom är valår, dels för att omslaget var en plötslig omsvängning jämfört med retoriken bara några veckor tidigare.

Val 2014

Socialdemokraterna fick i alla fall ett skarpt vapen mindre, det blev svårare att anklaga Moderaterna för att offra välfärden på grund av en patologisk drivkraft att sänka skatten.

Men Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson, slungar nu regeringens tidigare skattesänkningar mot Anders Borg när hon säger att anledningen till att ekonomin är långt ifrån överskottsmålet och att det kräver budgetförstärkningar är den skattesänkarpolitik som regeringen bedrivit i åtta år.

Upprörd över S-angrepp

Anders Borg redogjorde ännu en gång för de ökade utgifterna för den väntade flyktinginvandringen de närmaste åren. Han var märkbart upprörd över anklagelser att regeringen använder en orolig omvärld för att gynna sina egna syften.

Magdalena Andersson sade till exempel teaterkonster om regeringens larm om de umbäranden som väntar på grund av att fler flyktingar söker sig till Sverige. I den känsloladdade debatten kring flyktinvandringen har Socialdemokraterna fått understöd av nationalekonomen Lars Calmfors.

Inom kort presenterar Socialdemokraterna sitt valmanifest. Då visar det sig hur de förhåller sig till de snäva ramar som Anders Borg har bakbundit de andra partierna med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet