Kent Johansson (C): EU ska inte lägga sig i vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets Kent Johansson vill ha ett mindre byråkratiskt EU som låter de som berörs av politiken vara med och fatta besluten. Ett exempel på detta är den svenska vargjakten. – Licensjakt på varg är inte en fråga som kan avgöras vid konferensbord i Bryssel, säger Kent Johansson, som i kväll frågas ut i SVT:s Toppkandidaterna.

2011 fick Kent Johansson packa väskan för Bryssel och EU-parlamentet då hans företrädare Lena Ek blev miljöminister på hemmaplan. Nu kampanjar han för fullt för att bli vald för ännu en mandatperiod.

Kent Johansson, som sitter i energi- forsknings- och industriutskottet i parlamentet, är hittills mest nöjd med arbetet med miljö- och klimatpolitiken.

Toppkandidaterna

– Där har vi beslutat om mål för att minska utsläpp och öka energieffektivisering. Det är en också en viktig del i forskningsprogrammet.

Vill se över direktiv som stoppade licensjakt

Med en uppväxt i ett familjejordbruk i Västergötland var det självklart att fokusera på frågor om miljö och klimat i det politiska arbetet. Men det blev också viktigt att utgå från lokala perspektiv och nu vill Kent Johansson se ett EU som byggs underifrån. Vargjakten är ett exempel där Kent Johansson vill att EU tar bort tassarna.

Licensjakten på varg i Sverige stoppades med motiveringen att jakten kan strida mot artens skydd i EU:s art- och habitatdirektiv. Nu vill Kent Johansson och Centerpartiet att direktivet ska ses över så att reglerna i högre grad tar hänsyn till regionala och lokala skillnader.

– EU ska inte lägga sig i detaljer när det gäller vargjakten, det ska vi hantera själva, säger Kent Johansson.

Läs mer om Kent Johanssons åsikter i vargfrågan på DinRösts Facebooksida.

Delar hjärtefråga med KD

Men att brinna för att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt är Kent Johanssons parti knappast ensamt om. Kristdemokraterna, som liksom Centerpartiet balanserar farligt nära att tappa sitt mandat enligt Sifos opinionsundersökning, har också tagit upp saken som en hjärtefråga inför valet.

Men Kent Johansson är inte oroad över konkurrensen.

– Det gäller att titta på helheten också. Vi är till exempel en tydligare grön röst i alliansen.

Läs mer om vad Kent Johansson svarat i SVT:s Valkompassen

Se Kent Johansson i Toppkandidaterna 20.30 i SVT2 eller på SVT Play.

Fem snabba om EU

Ska Sverige få behålla undantaget att få sälja snus?

Ja.

Bör Sverige byta valuta till euro?

Nej, vi ska behålla kronan.

Bör EU ha ett gemensamt försvar?

Nej.

Vilket land borde bli nästa medlemsland?

De som uppfyller kraven.

Vad är EU:s största utmaning de kommande fyra åren?

Att ta ställning till miljö- och klimatmålen. Alla är överens om att de frågorna påverkar vårt liv framöver. men också hur vi ska jobba med EU:s budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet