Socialdemokraterna stöder regeringens beslut att köpa de nya JAS-planen. Foto: TT

Kostnaden för planen: Ytterligare 3 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att kosta svenska staten ytterligare 2 miljarder i år och 1 miljard nästa år 2015 för att fortsätta köpet att 60 nya stridsflygplanav typ JAS 39E. Det uppger källor inom regeringskansliet för SVT. 

– Vi kommer att gå vidare med Jas. Det är för Sverige det mest kostnadsmässigt rimliga systemet och vi kommer att tillföra de medel som krävs på kort och lång sikt, säger finansminister Anders Borg till SVT.

Anledningen till att projektet nu blir dyrare är att Schweiz i maj beslutade att inte köpa de nya Jasplanen. Regeringsbeslutet att Sverige ska gå vidare med köpet av nya stridsflygplan stöds av Socialdemokraterna.

Får kritik från flera håll

Men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej och ifrågasätter att Socialdemokraterna bara två veckor före valet gör upp med regeringen. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger till SVT att han står fast vid att Sverige behöver öka sin militära förmåga.

– Det är oerhört viktigt att vi har ett flygvapen som är starkt och då går det inte att vänta 10-15 år. Här sker en uppgradering också av ryska flygplan och då ska vi ha något som kan möta upp det, säger Löfven.

”Enorma konstnader”

Beslutet borde inte ha tagits, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att det är respektlöst att göra upp om detta före valet när det kan bli en ny majoritet som ska förhandla en budget om bara några veckor.

– Det är oerhört svårt att bedöma de ekonomiska konsekvenserna, det är enorma kostnader det här projektet kommer att innebära, säger Åsa Romson (MP) till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.