Lars Adaktusson Foto: Jan-Erik Henriksson / TT Bild

Lars Adaktusson: Kvotering inte en fråga för EU

Uppdaterad
Publicerad

EU måste bli effektivare och syssla med rätt saker, annars riskerar man att tappa trovärdighet. Det säger Lars Adaktusson, Kristdemokraternas toppnamn inför EU-valet. EU ska varken besluta om vargjakt eller kvotering, tycker han. I kväll frågas Adaktusson ut i SVT:s Toppkandidaterna.

– Som EU-vänner vill vi i Kristdemokraterna effektivisera och göra EU mer framtidsinriktat. Det finns en risk att allt mer centraliseras och att EU tar beslut om fel saker.

För att undvika det har KD föreslagit en ”subsidiaritetskommissionär”, alltså en kommissionär som bevakar att EU lever upp till subsidiaritetsprincipen – att besluten fattas på den nivå där det är effektivast och så nära medborgarna som möjligt.

Toppkandidaterna

– Vi vill bevaka så att besluten fattas på rätt nivå. Människors tilltro ökar om man ser att EU ägnar sig åt sådant som EU bör göra.

Till sådant som EU bör hålla sig utanför nämner han vargjakten, samt kvotering i bolagsstyrelser och i föräldraförsäkringen. EU ska inte heller ha beskattningsrätt anser han.

”Delar av feminismen driver kampanj mot familjen”

Kvotering ska inte heller beslutas om på nationell nivå, anser Adaktusson. I SVT:s Valkompass svarar han att det är ett Mycket dåligt förslag att europeiska börsbolag ska tvingas ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser.

”Varken riksdagen eller EU ska besluta om detta. Äganderätten innebär att tillsättning av bolagsstyrelser ska skötas av företagens ägare, inte av någon annan”, skriver han i sitt svar.

Många feminister är varma anhängare av kvotering. Kallar du dig feminist?

– Det beror på hur man definierar feminist. När det gäller jämställdhet och lika lön för lika arbete har jag inga invändningar. Men det finns delar av feminismen där man i bland driver en kampanj mot familjen, Gudrun Schyman har pratat om ”död åt familjen” till exempel. I de delarna, där feminismen hamnar i kollision med familjen så har jag problem.

”Vi behöver ta mer ansvar”

Bland de viktigaste frågorna inför den kommande mandatperioden nämner Lars Adaktusson att lyfta fram EU:s betydelse för fred och säkerhet i Europa.

– KD vill att vi ska ha tydligt fokus på mänskliga rättigheter i utrikespolitiken. EU ska tala med en röst när det gäller till exempel asyl och flyktingpolitiken. Vi behöver göra mer för att ta ansvar.

Han vill också att EU ska underlätta för att skapa tillväxt och fler jobb.

– Vi vill undanröja de handelshinder som finns kvar på den inre marknaden. Framförallt inom tjänstesektorn. Det är i dag svårt för svenska företag att etablera sig i andra länder på grund av administrativa hinder. Undanröjer man hindren kan många nya jobb skapas.

Fem snabba om EU

Ska Sverige få fortsatt undantag att sälja snus?

Absolut.

Bör Sverige byta valuta till euro?

Inte inom överskådlig framtid.

Ska EU ha ett gemensamt försvar?

Vi har en gemensam försvarspolitik, men inte gemensam armé. Det tycker jag inte att vi bör ha.

Vilket land borde bli nästa medlemsland?

Länderna på västra Balkan ligger närmast, Serbien, Montenegro, Makedonien och Bosnien. Jag har också en vision om att Ukraina kommer med i EU en dag, men det ligger tyvärr längre fram i tiden.

Vad är EU:s största utmaning de kommande fyra åren?

En stor utmaning är att hantera den stora arbetslösheten i sviterna efter den ekonomiska krisen i Europa. En annan stor utmaning är att leva upp till våra egna värderingar som handlar om mänskliga rättigheter och allas lika värde. Det är viktigt att se bortom egenintresse och där tror jag att vi har en av våra största utmaningar.

Toppkandidaterna sänds 20.30 i SVT2 och på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet