Svalt intresse för EU-val i skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har satsat på att öka intresset inför EU-valet genom att bland annat få skolorna att ordna skolval. Men bara 164 av landets 4.000 skolor har anmält intresse att hålla EU-skolval.

– Det är så klart jättetrist, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Regeringen har avsatt 60 miljoner kronor för att öka intresset för valet till EU-parlamentet den 25 maj. En del av pengarna har gått till skolorna för att de ska anordna skolval.

Av landets 4.000 skolor har 164 anmält intresse inför EU-valet, att jämföra med förra riksdagsvalet då 1.500 skolor arrangerade val, uppger Ekot.

EU-valet 2014

Skolorna pressade

Alice Bah Kuhnke, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, beskriver satsningen på skolval i samband med EU-valet som stor. Målet är att 500 skolor ska utföra valet. Vad det bristande intresset beror på vet myndigheten inte riktigt.

-Men vi tror att man valt att satsa på riksdagsvalet till hösten. Det finns generellt ett lägre intresse för EU-valet i stort. Vi tror också att det kan bero på att skolorna är pressade inför terminsavslutet. Det gäller både lärare och rektorer men framför allt elever, säger hon till TT.

Än finns chansen

Birgitta Ohlsson håller med om att EU-valets tajming, sett ur ett skolperspektiv, inte är det bästa.

– Det jag gjort för att påminna är att jag dels skrivit brev till landets samtliga rektorer för både högstadie- och gymnasieskolor, dels är jag ute själv flera gånger i veckan och talar för förstagångsväljare på gymnasieskolor, säger Birgitta Ohlsson.

Än har skolorna chansen att anmäla intresse, och både Alice Bah Kuhnke och Birgitta Ohlsson hoppas och tror att fler ansluter.

– Att gå miste om den chansen att lyfta in EU-frågorna i det svenska klassrummen vore väldigt trist, säger Alice Bah Kuhnke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet