Läkare varnar: Väntetiderna innan diagnos ännu värre

Uppdaterad
Publicerad

SVT satte igång en stor granskning av väntetiderna på cancerbehandling i går.

I Gomorron Sverige i dag berättar överläkare Henrik Lindman att väntetiderna på diagnos kan vara ännu värre.

– Man glömmer bort de tiderna, de kan vara betydligt längre.

Historien om Lina Baldenäs fick stor spridning i går. 32-åringen som med sin aggressiva cancer fick en väntetid på tre månader från diagnos till operation.

Henrik Lindman, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, reagerade på Baldenäs historia:

Val 2014

– Man blir ju som sagt bedrövad och varje gång man hör sådana här historier kan man bara beklaga. Det här är ett av flera fall som har kommit upp om hur de här långa väntetiderna har drabbat personer.

– Jag som tittar mest på statistik och hur det ser ut i landet i stort så ser det inte särskilt bra ut kan man säga.

Hur farligt är det en sån här lång väntetid, innebär det att människor dör i onödan?

– Det är oacceptabelt just med anledning av att man riskerar patientens liv, det måste vi våga erkänna för en del tumörsjukdomar. Men jag tycker det är ohyggligt viktigt att framhålla att Sverige faktiskt är bra när det gäller cancerbehandling. Vi har en god överlevnad när vi jämför med andra länder. Till exempel bröstcancer har vi en femårsöverlevnad på över 90 procent, säger Roger Henriksson, chef för Regionalt cancercentrum Stockholm.

– I första hand försöker man se till så att de tumörformer som måste behandlas snabbt också behandlas snabbt. Många tumörformer som leukemi och hjärntumör där vi har behov av snabb handläggning, där har vi också korta väntetider, säger Henrik Lindman.

Är det inte alltid bråttom när det är cancer?

– Nja, det är inte alltid så bråttom som man kan tro för det finns tumörer som är elakare än andra och de ska komma snabbt till behandling. Många inom till exempel prostatacancer är inte så elaka så att de behöver komma till handläggning omedelbart. Problemet för oss är att hitta de patienter som behöver snabb behandling och de som vi faktiskt kan låta vänta, säger Roger Henriksson.

Hur svårt är det att avgöra det?

– Det kan vara svårt. Från början vet man inte om patienten överhuvudtaget har cancer. De tider vi hör talas om nu som kritiseras är från det att man har en klar diagnos till att patienten får behandling. Man glömmer bort de tider som man har innan man har en klar diagnos, de kan vara betydligt längre och ett ännu större problem, säger Henrik Lindman.

Här kan du se hur långa cancerköerna är i olika landsting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet