Foto: TT

Lärare och Björklund i bråk

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i valrörelsen har det blossat upp ett bråk mellan utbildningsminister Jan Björklund (FP) och det största lärarfacket, som menar att utbildningsministern retat upp många lärare.

Aktuellt debatterade i går betyg redan i fyran och utbildningsministern anklagade då det största lärarfacket, Lärarförbundet, för att vara vänsterorienterat och sa att det skäller så fort alliansregeringen gör någonting.

Missnöje på Twitter

Uttalandet ledde till omedelbar kritik från Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén och många valde att uttrycka sitt missnöje på Twitter. Enligt Sirén blåste det upp till den starkaste Twitterstorm de hamnat i.

Val 2014

– Utbildningsministern är pressad, inte minst inför förhandlingarna på Harpsund i helgen. Och att i det här läget hoppa på nästan 250.000 lärare är kontraproduktivt. Han behöver stödet från lärarna, säger Eva-Lis Sirén.

Står fast

Men Jan Björklund (FP) står fast vid sitt uttalande.

– Lärarna tycker förstås olika. Men Lärarförbundets ledning intar ofta en vänsterposition, säger han och exemplifierar med frågor om betyg och nationella prov.

Men Lärarförbundet stöder ju till exempel lärarlegitimationen och reformen med förstelärare?

– Det är ganska självklart att lärarfacket stöder reformer som leder till att lärarna får bättre villkor, säger Jan Björklund.

Eva-Lis Sirén kontrar:

– Jag tror att Jan Björklund har svårt att ta in att båda lärarfacken är eniga om att inte införa betyg i fyran.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet