LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i SVT:s Agenda.

LO: Vi lägger oss inte i Löfvens regering

Uppdaterad
Publicerad

LO lägger sig inte i hur Stefan Löfven väljer att försöka bilda regering. Det sade fackförbundets ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i SVT:s Agenda.

Enligt en rundringning som Svenska Dagbladet gjorde för ett år sedan vill en majoritet av LO:s förbund att Stefan Löfven tar in Vänsterpartiet i regeringen. Men LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill inte peka ut vilka Stefan Löfven ska bilda regering med.

– Vi har inom LO sagt att det här måste vara en fråga som den blivande statsministern får svara på. Det här är tillräckligt svårt ändå, än att vi ska kommentera exakt vilka partier han ska samarbeta med, säger Karl-Petter Thorwaldsson och fortsätter:

Läget efter valet 2014

– Ska vi ta oss ur den här svåra situationen så måste Stefan Löfven söka ett brett stöd och jag har ingen orsak att misstro att han ska lyckas med det

Gav råd till Stefan Löfven

Karl-Petter Thorwaldsson sitter med i Socialdemokraternas verkställande utskott och hade ett möte med Stefan Löfven tidigare i dag. Men det är inte han eller det socialdemokratiska partiet som har tagit beslutet att hålla Jonas Sjöstedt utanför en regering – det är Löfvens beslut.

– Det rådet som Stefan fick med sig är att försöka söka stöd för en regering som får handlingskraft. Vi har stora problem i Sverige som vi måste ta itu med. Det är inte bara Stefans problem att vi har en riksdag som ser ut som den gör, säger han.

Har samarbetat med C tidigare

Det är inte första gången Socialdemokraterna samarbetat med olika partier, påpekar Thorwaldsson. 1994 samarbetade Ingvar Carlsson med både Vänsterpartiet och Centerpartiet.

– Det här är inte bara Stefan Löfvens ansvar, det är ett ansvar för alla partier i riksdagen som tycker att vi ska ha ett parlamentariskt system som funkar. Där måste partierna ta sig samman. Ingen går utan ansvar i det läge som uppkommit efter valet, säger Thorwaldsson.

”Vänsterpartiet ett sänke”

Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv, tycker att det är ett logiskt beslut att hålla Vänsterpartiet utanför en regering.

– Man har inte fått genomslag för de krav som Vänstern har drivit hårdast: Stopp på valfrihet inom vården, kraftfull arbetsmarknadsreglering, kraftigt höjda marginalskatter, säger han och fortsätter:

– Ska man få en parlamentarisk majoritet framöver måste man komma överens med mittenpartierna. I det läget skulle Vänsterpartiet med sin politik vara ett sänke för en oppositionsregering,

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet