Löfven går emot MP i försvarsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

I veckan avslöjade SVT att regeringen kommit överens med Socialdemokraterna om en mångmiljardsatsning på nya Jas-plan.

I kvällens Utfrågning i SVT pressades Stefan Löfven (S) om han tänker gå emot Miljöpartiet i försvarsfrågor.

– Försvarsberedningen i våras lämnade ju ett väldigt tydligt yttrande, det finns en bred majoritet för den rapporten. Slutsatserna är att det här läget ger vid handen att vi har ett behov av att stärka Sveriges militära förmåga. Med en sån rapport med såna slutsatser som ändå delas av 80-85 procent i Sveriges riksdag i nuvarande riksdag så menar jag att då ska man fullfölja det.

Men om du är statsminister och ska lägga förslag om det här i riksdagen, då måste du ha Miljöpartiet med dig när du skriver en sån här motion.

Utfrågningen

– Det är helt rätt. Återigen, 80-85 procent av Sveriges riksdag står upp för de här slutsatserna. Då tycker inte jag att något parti har veto mot det här.

Men du är beredd att köra över Miljöpartiet i den här frågan?

– Vi ska se till att fullfölja försvarsberedningens rapport.

Kan du svara på den frågan?

– Sverige behöver höja sin militära förmåga.

Men jag ställde en fråga, kan du svara på den?

– Ja, jag säger det. Jag har sagt det hela tiden, det som försvarsberedningen kom överens om, det tycker jag ska gälla.

”Så fungerar demokrati”

Just samarbete med Miljöpartiet var en fråga som återkom senare i programmet. Programledare Anna Hedenmo räknade upp en rad frågor som Miljöpartiet och Socialdemokraterna har olika uppfattningar i, bland annat kärnkraft, bensinskatt och krogmomsen.

– Vi har olika uppfattningar och så fungerar demokrati. Så är det bland regeringspartier också. De har olika uppfattningar om man ska förstatliga skolan eller inte. Om sjukvården ska förstatligas.

Men de lägger i alla fall fram ett gemensamt valmanifest?

– Ja, det gör de men inte just i de frågorna.

Undviker fråga om V-samarbete

Löfven pressades även på om det är aktuellt med att samarbeta med Vänsterpartiet efter valet och ta med dem i regeringen. Men precis som tidigare svarade Löfven att han ”inte delar ut några ministerposter innan valet”.

– Miljöpartiet är en naturlig samarbetspartner. Vi har ett samarbete med Vänsterpartiet, vi kommer säkert att ha det. Sedan sträcker jag ut handen över blockgränsen för jag vill inte ha en svag regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Det ska jag undvika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet