Foto: SVT

Löfven: ”Lämna ifrån dig bollen, Reinfeldt”

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens budgetduell i Aktuellt gick Stefan Löfven till hård attack mot statsminister Fredrik Reinfeldt. Löfven uppmanade honom att dra sig tillbaka.

I dag presenterade Socialdemokraterna sitt svar på regeringens ekonomiska vårproposition, skuggbudgeten. Och i kväll, i SVT:s Aktuellt, möttes de båda statsministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) i en budgetduell. Det blev en hätsk debatt dem emellan.

– Vi har lagt en budget med skarpa förslag om jobben. Till exempel ungdomsgarantin, 90-dagarsgarantin, säger Stefan Löfven.

Val 2014

Den innebär att om ungdomar är arbetslösa eller går ut skolan utan att ha arbete ska ha hjälp första dagen och inom 90 dagar ha praktik, jobb eller utbildning.

– Gustav Fridolin står inte bakom 90-dagarsgarantin, kontrade Reinfeldt, som under debatten gärna påtalade att Socialdemokraterna inte har ett samlat regeringsalternativ.

Kritiserade arbetslösheten

Stefan Löfven fortsatte att kritisera Reinfeldt:

– Arbetslösheten Reinfeldt, är högre i dag, än när du tillträdde. Ni är passiva. Det finns en term som kallas passivt spel, då blir man avblåst. Om det anfallande laget inte gör tillräckligt mycket, inte attackerar och inte försöker göra mål, då får man lämna ifrån sig bollen och springa tillbaka till försvarslinjen. Det är dags för dig att lämna ifrån dig bollen och gå tillbaka till försvarslinjen.

– Problemet är att ni inte ens har samma lag. Ni har en som är vid avbytarbänken och en som inte är beredd att delta med de andra. Ni har inte ens gemensamma svar, säger Reinfeldt.

Arbetslösheten har blivit högre, men samtidigt har sysselsättningen ökat, vilket Reinfeldt påtalade:

– Vi har fått en ökad sysselsättning på över 250 000. Där har vi en bättre utveckling än länder i vår omvärld. I Finland står sysselsättningen still och i Danmark har det gått tillbaka.

”Skattesänkare”

Han kallade också Löfven en skattesänkare som kommer med ofinansierade förslag.

– Jag tycker att det är viktigare att ha ordning på de offentliga finanserna och satsa resurser på skolan.

”Reinfeldt vann”

Karin Pettersson, politisk chefredaktör Aftonbladet kommenterar debatten:

– Fredrik Reinfeldts värsta fiende är hans misslyckande när det gäller arbetslösheten, det tycker jag Stefan Löfven fick fram bra. Men Fredrik Reinfeldt är den mer erfarne debattören, och han var verkligen på tårna och väldigt aggressiv.

Enligt Svenska Dagbladets ledarskribent, Per Gudmundson, var det statsministern som gjorde bäst ifrån sig.

– I mina ögon var det Fredrik Reinfeldt som vann.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet