Löfven får uppdraget att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Den nye talmannen Urban Ahlin har beslutat sig för att föreslå Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som statsminister. Alliansen kommer att lägga ner sina röster och därigenom släppa fram Löfven.

Urban Ahlin meddelade vid en presskonferens i kväll att han, efter sonderingar med tidigare talman Per Westerberg och alla partiledare för riksdagspartierna, kan dra slutsatsen att Stefan Löfven har vad som krävs för att bli vald till statsminister.

– Därför har jag i dag kallat till mig Stefan för att redovisa att jag i morgon kommer att föreslå honom som ny statsminister, säger Ahlin.

Läget efter valet 2014

Vänsterpartiet och Alliansen kommer att lägga ner sina röster i statsministeromröstningen på fredag och därmed släppa fram Löfvens regering.

– Det är självklart ett hedersamt uppdrag jag har fått av talmannen. Jag ser fram emot att få bilda en koalitionsregering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna, säger Stefan Löfven.

”Min hand är utsträckt”

Stefan Löfven sade att hans regering också kommer att vara en samarbetsregering, och upprepade att han gärna ser mer mer samarbete mellan partier över blockgränsen.

– jag är inte naiv, vi kommer att ha olika uppfattningar. Det är så en demokrati är som starkast. Frågan är hur vi hanterar den olikheten så att vi för Sverige framåt. Min hand är fortfarande utsträckt, säger han.

Bra förhandlingar med V

Han kommenterade också förhandlingarna om budgeten med Vänsterpartiet.

– Förhandlingarna går bra, i den takt vi har tänkt oss. Det är ett bra samtalsklimat och samarbetsklimat. Det går som jag har hoppats. Det är komplex materia, men vi rör oss framåt i den takt vi kan begära.

V: Vi lägger ner våra röster

När Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt träffade Urban Ahlin tidigare i dag bekräftade han att partiet står fast vid att man tänker lägga ner sina röster på fredag och därigenom släppa fram Löfven som statsminister.

– Vi är inte överens. Vi är en bit ifrån varandra men vi förhandlar. När de förhandlingarna är färdiga kommer vi att börja en budgetförhandling, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt om förhandlingarna med MP och S om förbud mot vinster i välfärden.

Alliansen släpper fram Löfven

När Folkpartiets partiledare Jan Björklund fick veta av Ahlin att Vänsterpartiet ska släppa fram Löfven konstaterade han att en ny regering därmed har större stöd i riksdagen än Alliansens partier.

– Vi kommer att lägga ner våra röster från Alliansen i statsministeromröstningen och därmed släppa fram den rödgröna regeringen, säger Björklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet