Foto: TT/Montage

Lööf: ”Sätt gröna glasögon på Schyman”

Uppdaterad
Publicerad

I söndags genomförde Fi en politisk aktion och klädde Annie Lööf i rosa glasögon. Nu sågar C-ledaren aktionen och uppmanar Gudrun Schyman att ta på sig gröna glasögon.

På söndagskvällen genomförde Fi en politisk aktion och satte rosa pappersglasögon med häftmassa på de andra partiernas valaffischer. Centerpartiets partiledare var en av dem som fick rosa glasögon.

– Annie Lööf behöver rosa glasögon. Alla partier behöver det. De har ställt sig bakom jämställdhetspolitiska mål, men de har inte utarbetat någon politik för att nå dem. Vi har väldigt långt kvar, säger Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman, som i morse mötte Annie Lööf i en debatt i Gomorron Sverige.

Val 2014

”Odemokratiskt”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf tycker att Feministiskt initiativs aktion inte passar in i ett demokratiskt samhälle.

– För det första vill jag markera att det är vandalisering av valaffischer. Det är dessutom oacceptabelt i ett demokratiskt samhälle. Det är ideella arbetare som sätter upp affischer på nätterna och så förstör man dem på det här sättet.

– Vi förstörde dem inte, utan vi tog sedan bort glasögonen. Man får ha lite humor, säger Schyman.

– Det är över gränsen, svarar Lööf.

Rekommenderar gröna glasögon

Om Annie Lööf fick utsmycka Schyman med glasögon skulle hon välja ett par gröna.

– Jag skulle vilja sätta gröna glasögon på Gudrun Schyman. Jag tycker att hennes feminism bara sträcker sig till vissa kvinnor. Inte kvinnor som vill byta arbetsgivare inom välfärdssektorn och på det sättet få upp sin lön. Inte kvinnor som vill driva företag inom rut-sektorn till exempel. Jag tycker att det är viktigt att ha gröna glasögon på sig, för feminismen behöver också ha liberala verktyg och inte bara socialism.

C-ledaren och talespersonen debatterade även rut-avdraget, något som Fi vill avskaffa. Enligt Schyman är det ett avdrag som främst gynnar överklassen, medan Lööf menar att rut öppnar upp möjligheter för lågutbildade kvinnor med utländsk bakgrund.

Fi vill ha jämställdhetsfond

De debatterade även jämställda löner och Schyman tycker att kvinnors löner ligger på tok för långt efter mäns och att något måste göras nu. Fi vill därför inrätta en jämställdhetsfond som arbetsgivare ska kunna söka pengar ur, för att höja kvinnors löner. 14 miljarder vill partiet avsätta till fonden. Men Annie Lööf menar att det är en dålig idé.

– Jag tror att om vi ska skapa jämställdhet på långsikt så måste vi titta på helheten av det ekonomiska systemet. Fi:s budget är en motorväg rakt ner i diket, med skattehöjningar och med förbud av rut, det innebär färre möjlighet för kvinnor att göra karriär och att få upp sina löner. Jag har inget emot att kvinnor ska tjäna pengar. Jag driver på och öppnar därför upp marknader för kvinnor.

– Det har ju inte hjälpt. Hade det gjort det, hade det ju varit bra. Men nu står vi där och stampar. Så det måste till annat, replikerar Gudrun Schyman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet