M backar kraftigt – Borg bekymrad

Uppdaterad
Publicerad

Med nästan alla röster räknade får Moderaterna 23,2 procent av rösterna. Därmed backar partiet med omkring 7 procentenheter jämfört med förra valet.

Moderaterna ser ut att ha gjort sitt sämsta val sedan Bo Lundgrens katastrofval 2002.

– Vi har vetat att det är uppförsbacke och motvind för Moderaterna och Alliansen i det här valet. Det tär att bära regeringsmakten under lång tid. Men det är också väldigt tydligt att vi får ett väldigt osäkert läge för Sverige, säger finansminister Anders Borg (M) i SVT:s valvaka.

Läget efter valet 2014

Om resultatet står sig kommer det att vara ”kostsamt för Sverige”, menar Borg.

– Jag hör att Socialdemokraterna utropar sig till segrare men det måste finnas mycket bitterhet i den kalken. Valresultatet är otydligt och det kommer att bli komplicerat att bilda regering, säger han.

”Ett besvärligt valresultat”

Enligt Anders Borg såg Moderaterna så sent som i juni ut att göra ett ännu sämre valresultat och Alliansen ”står stark” trots valresultatet.

– Det här är ett besvärligt valresultat men vi har tagit ansvar för de här åtta åren. Jag tror att det finns en stark förankring för den politik vi har bedrivit, säger han.

– Det verkar inte finnas någon som är riktigt glad över detta resultat, säger EU-parlamentariker Gunnar Hökmark (M).

”En besvikelse”

Efter att SVT:s vallokalsundersökning publicerades blev det helt tyst på Moderaternas valvaka.

– Det är klart att det är en besvikelse, vi hade siktat högre än så här, sade Moderaternas partisekreterare Kent Persson i SVT:s valvaka.

Persson var inte den enda i Moderaternas läger som var besviken efter Valun.

– Det är klart att det är en besvikelse. Vi gjorde ett väldigt bra val förra gången och då har man en del att falla på. Vi har jobbat i uppförsbacke, det har varit tufft och vi har gjort en upphämtning på slutet tror jag, sade justitieminister Beatrice Ask.

Fakta: Faktiskt resultat hittills

När 5 287 av 5 837 distrikt är räknade ser resultatet ut så här:

S:31,1

MP:6,8

V:5,7

M:23,2

FP:5,4

C:6,2

KD:4,6

SD:13,0

Fi:3,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet