Finansminister Anders Borg, Filippa Reinfeldt och migrationsminister Tobias Billström gick med i tåget när Stockholm Pride avslutades med den traditionella Prideparaden 2010. Foto: TT

Partierna slåss om hbt-väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska vara en internationell förebild när det gäller homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättighet. Det säger Moderaterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna som alla tre presenterade satsningar på hbt-området i dag.

I dag invigs Pride-festivalen i Stockholm – och då valde tre av partierna att presentera sina satsningar i hbt-frågan.

Moderaterna presenterade sitt utspel på DN Debatt på morgonen. Partiet vill att kommuner ska arbeta systematiskt med att förbättra sitt bemötande av äldre homosexuella, bisexuella och transpersoner. Personalen på äldreboenden ska utbildas i att bemöta hbt-personer.

Val 2014

”Vi vill att alla människor ska kunna se fram emot en trygg ålderdom, åldras och bemötas på ett värdigt sätt, oavsett vem de lever med eller vilken läggning de har” skriver partiet.

Arbetet mot hatbrott ska förstärkas

Även Folkpartiet vill stärka äldreomsorgens kunskap om hbt-personer. Man vill också, liksom Moderaterna, förstärka arbetet mot hatbrott och öka hbt-kompetensen i offentlig verksamhet.

Partiet vill att familjelagstiftningen ska vara könsneutral och att möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön utreds närmare.

– Sverige ska vara världens bästa hbt-land. Sverige ska vara en tydlig röst för hbt-rättigheter på det internationella planet, säger Erik Ullenhag (FP), som är ansvarig för frågorna i regeringen, till TT.

S satar på hbt-frågan i arbetslivet

Socialdemokraterna valde att presentera ett omfattande hbt-program där man bland annat föreslår en utvidgning av diskrimineringslagstiftningen. Arbetsgivare ska vara skyldiga att aktivt förebygga och förhindra diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Socialdemokraterna öppnade också för att tillåta fler juridiska vårdnadshavare och möjligheten till altruistiskt surrogatmödraskap, men vill att frågorna först utreds.

Samstämmiga utspel

I många av frågorna, bland annat att Sverige ska arbeta aktivt med hbt-frågor på ett internationellt plan, kommer partierna med nästan ordagrant samstämmiga utspel.

– Jag är glad att vi driver kampen om att ha den bästa hbt-politiken och inte kommer med homofoba utspel som i övriga Europa, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Rättelse

Inslaget som hör till texten har tagits bort på grund av felaktiga uppgifter.Vad gäller frågan om barn ska kunna ha fler juridiska föräldrar än två, säger både Folkpartiet och Centerpartiet nej.

2014-07-31 17:14

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet