Foto: TT

M lovar 20.000 nya studentbostäder

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna lovar 20.000 nya studentbostäder fram till 2020. Partiet vill tillsätta en  studentbostadssamordnare som ska ta fram byggbar mark som staten äger på högskoleorter i hela landet. Men staten ska inte behöva tillföra några mer pengar.

– Det bedömer vi inte. Problemet är tillgången på mark, säger partiledare Fredrik Reinfeldt (M) på sin presskonferens i Almedalen, som mest handlade om bostäder i dag.

Moderaterna föreslår samtidigt en rad avregleringar av bullerregler och regler för byggnadsminnen och arkeologiska fynd för att takten på byggandet av studentbostäder ska öka kraftigt.

Almedalen 2014

– Det har byggts en mur av regler, riktlinjer, restriktioner och möjligheter att stoppa bostadsbyggande varhelst man än försöker, säger Reinfeldt (M) och fortsätter:

– Det handlar om en ombalansering, Det handlar om att vrida på många små rattar för att få fram bättre markanvändning.

Ska hitta plats för studentbostäder

Förra året byggdes 845 studentbostäder i hela landet, enligt SCB. Tempot på byggandet behöver nästan fyrfaldigas om moderaternas mål ska nås på sex år, som de lovar. Det kommer krävas drygt 3.300 nya bostäder om året. 

Den nya samordnaren ska ringa in områden på bland annat universitetens och högskolornas mark där nya studentbostäder kan byggas. Statliga fastighetsbolaget Akademiska hus ska samtidigt få i uppdrag att bygga 12.000 av de utlovade nya bostäderna för studenter. Antingen själv eller tillsammans med andra.

Vill ha ny tunnelbanestation

Reinfeldt nämnde exemplet Albano i Stockholm, där 1.000 nya studentlägenheter planeras mellan KTH och Stockholm Universitet. Moderaterna vill att den nya tunnelbanelinjen som ska dras fram ska få en station där.

– En tunnelbanestation kostar en till två miljarder, säger han.

Sågas av oppositionen

Studentlöftet från Moderaterna sågas hårt av oppositionen direkt.

– Hur har egentligen uträkningen sett ut när Moderaterna kommer fram till att noll satsade kronor på byggande ska ge 20.000 studentlägenheter? undrar språkröret Gustav Fridolin (MP).

Mikael Damberg (S), gruppledare i riksdagen, menar att detta är ”ytterligare ett luddigt löfte” utan finansiering.

– De har lovat väldigt mycket bostadsbyggande tidigare, men studentbostadsbyggandet har rasat under deras tid vid makten.

Vill inte ha marknadshyror

Socialdemokraterna har lovat två miljarder i byggstöd årligen till byggande av studentlägenheter och små hyreslägenheter som det råder stor brist på. Men Reinfeldt avvisar både såväl förslag om subventioner för byggande av hyresbostäder som införande av marknadshyror.

– Vid nyproduktion med de avtal vi har fått fram så har vi med presumtionshyror möjlighet att ta ut så att vi får full kostnadsteckning, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet