Jan Björklund (FP), Anna Kinberg Batra (M) och Annie Lööf (C). Foto: TT

De öppnar för SD-talman

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet vill att praxis för att tillsätta talman bör följas, oavsett vilket parti som får tillsätta positionen.

I valet av talman är det vanliga förfarandet att det största regeringspartiet får tillsätta talmannen. Därefter får de tre största partierna varsin vice talman. Men det har höjts röster för att Sverigedemokraterna inte ska få tillsätta positionen som andra vice talman, trots att partiet är landets tredje största.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra säger i dag att man bör följa den vanliga ordningen.

Läget efter valet 2014

– Vi ska respektera och följa den praxis som finns, så partierna ska i storleksordning, oavsett vad man själv tycker om partiet, ska fördela vice talmansposterna, säger Anna Kinberg Batra.

Det betyder att en Sverigedemokrat får posten som andra vice talman.

– Så lite politik som möjligt ska påverka tillsättandet av talman, vi ska följa de principer som finns, säger Anna Kinberg Batra (M) på dagens pressträff.

M redo att släppa fram Löfven

Knäckfrågan för att Moderaterna ska släppa fram Stefan Löfven är om en rödgrön budget kan godkännas av riksdagen.

– Kan Stefan Löfven kan göra det troligt att han kan få igenom en statsbudget, så är vi beredda att släppa fram honom som statsminister, och det är jag inställd på att vi ska göra, säger Anna Kinberg Batra (M).

Så ditt besked är att ni släpper fram Stefan Löfven som statsminister?

– Ja.

Anna Kinberg Batra har, som alla andra partiledare ska göra under dagen, träffat talmannen Per Westerberg. Moderaterna är inställda på att gå i opposition.

– Vi siktar på att bilda en stark opposition mot det som ser ut att bli en svag regering, säger Anna Kinberg Batra (M) på pressträffen.

FP och C vill följa talmanspraxis

FP-ledaren Jan Björklund tycker också att man ska hålla fast vid praxis när det gäller hur talmännen utses.

– Det är min uppfattning att den praxis som gällt i 100 år ska gälla nu också, säger Björklund, som säger att Alliansen pratat ihop sig i frågan.

Han tror att Löfven har svåra budgetförhandlingar framför sig med MP och V.

– Det blir en stentuff förhandling som Löfven nu måste ha. Alla de frågor där Löfven i valrörelsen inte kunnat räcka upp rött eller grönt kort, där kommer han behöva räcka upp rött eller grönt kort inom en vecka. Det finns många sådana frågor, inte bara energipolitiken, säger Björklund och avser Löfvens oklara svar om kärnkraften i en valdebatt i tv.

Även Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, menar att praxis ska följas.

– Jag tycker det är viktigt att vi håller oss till praxis och principer, säger hon.

Socialdemokraterna har ännu inte tagit ställning till vad partiet tycker om en eventuell andra vice SD-talman, säger Stefan Löfven (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet