Foto: TT

Många oroas av löften om höjda lärarlöner

Uppdaterad
Publicerad

Såväl arbetsgivare som fack oroas av partiernas vallöften om högre lärarlöner.

– Det kortsluter den svenska modellen, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Ekot i Sveriges Radio.

Han anser att staten inte alls borde lägga sig i lönesättningen, och ekonomiprofessorn Lars Calmfors är inne på ett liknande spår.

– Det är väldigt ovanligt. Vi har ju egentligen ett system där det är arbetsmarknadens parter som ska bestämma lönerna, säger han till nyhetsprogrammet.

Val 2014

Calmfors ser en ”inte obefintlig” risk för att även andra grupper kan börja ställa liknande krav.

Kan komma krav från andra

Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio pekar i nyhetsprogrammet på att sjuksköterskor delar på samma pengapåse, och hon anser att även de är underbetalda.

– Våra lärare behöver bra löner, men det finns andra akademiska yrkesgrupper som också behövs för att eleverna ska må bra, säger hon till Ekot och förutspår att det kommer att komma krav från andra.

Även arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv oroas för att lönelöftena ska sätta fart på inflationen.

Regeringspartierna har förordat satsningar på särskilt skickliga lärare. Socialdemokraterna har talat om 2,5 miljarder som kan användas för höjda lärarlöner och Miljöpartiet om drygt en miljard mer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet